Кабачок за своєю природою є однією із форм гарбузових культур, який характеризуються високою скоростиглістю.

З точки зору вирощування кабачків, варто відмітити наступні фактори, що виділяють їх на фоні інших гарбузових культур. По-перше, кабачки – досить холодостійка культура. По-друге, кабачки не бояться засух, і виходячи з біологічних особливостей можуть переносити значні періоди відсутності вологи без особливих втрат. Вирощування кабачків дуже вдало відбувається на ґрунтах, що добре прогріваються і багаті на органічну речовину.

Вирощування кабачків

Оптимальними попередниками для кабачків виступають озимі зернові, коренеплоди та однорічні трави. Садити кабачки після гарбузових культур вкрай не рекомендовано. Рекомендовані терміни сівби припадають на кінець квітня – початок квітня, при досягненні у ґрунті температури у 10 градусів Цельсія. Сіють кабачки широкорядним способом з відстанню у 140 сантиметрів, між рослинами в рядку приблизно 60-70 см. Норми висіву на гектар складає 3-4 кілограми. Глибина загортання насіння 4-6 см.

Збирати кабачки потрібно 5-6 раз за період вегетації, з періодичністю у 7-10 днів. Навіть якщо трапляються плоди дещо недостиглі, але потрібного розміру, їх краще збирати, це сприятиме оптимальному розвитку плодів з пізнішої зав’язі, що значно підвищуватиме врожайність.

Ще декілька порад щодо вирощування кабачків одним рядком:

1. Загнивання кінчика у молодого кабачка – наслідок перенасичення вологою.
2. Один кущ кабачків за літо може видати урожай у 30-40 плодів.
3. Здійснювати полив кабачків варто теплою водою (температура близько 20 градусів).
4. Деформовані плоди кабачків – наслідок нестачі калію.
5. Кінчик світліший за іншу частину плоду – дефіцит азоту.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений