Цукровий буряк – абсолютно унікальна сільськогосподарська культура, яка є основним «постачальником» цукру. Головна ж унікальність полягає утому, що вирощування цукрового буряку дає практично два урожаї з однієї площі. Перша частина – коренеплоди, які будуть використані для виробництва цукру, друга – гичка, яка використовується як корм для тварин, або на зелене добриво. На жаль, на сьогоднішній день, в Україні весь потенціал вирощування цукрового буряку ще не розкрито, і нам усім є до чого прагнути.

МОРФОБІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ ЦУКРОВОГО БУРЯКУ

Цукровий буряк має широкий діапазон температур проростання насіння, від 4 і до 17 градусів Цельсію. Але, звичайно ж, є прямо пропорційна залежність між температурою проростання і часом настання сходів, при чому різниця може бути досить серйозна – 10-15 днів. У передзбиральний осінній час цукровий буряк здатен безболісно переносити приморозки до 5 градусів, а от перетин цієї межі у нижчу сторону може бути критичним, адже грозить припиненням накопичення цукру в коренеплодах. Взагалі, цукровий буряк – теплолюбна і жаростійка культура. Оптимальна температура росту та розвитку 20-22 градуси, але фотосинтетична реакція успішно протікає і при перевищенні 40-градусної позначки.

Цукровий буряк з перших днів життєдіяльності дуже вимогливий до вологи. Хоча він і витрачає воду доволі економно, загальна кількість необхідної рідини для нормальної вегетації доволі велика. Найбільша потреба у воді під час вирощування цукрового буряку відчувається у липні-серпні, коли відбувається найінтенсивніший ріст коренеплодів. Нестача води сприятиме збільшенню вмісту азоту у коренеплодах. Завдяки добре розвиненій кореневій системі цукровий буряк здатен непогано протистояти посусі. Він поглинає воду з глибини близько 2,5 метра.

Ефективність накопичення цукру у коренеплодах (головний показник якості вирощування цукрового буряку) відчутно залежить від кількості сонячних днів у другій частині вегетації, кінець літа – початок осені. Гарна освітленість сприяє покращенню якісних та кількісних характеристик врожаю. Занадто щільний посів, або поява бур’янів дуже нашкодить цукровому буряку, адже буде «красти» таке необхідне світло. Отже, цукровий буряк – світлолюбна культура довгого дня.

ЕТАПИ ФОРМУВАННЯ УРОЖАЮ ЦУКРОВОГО БУРЯКУ

Найважливішою особливістю вирощування цукрового буряку є те, що це дворічна культура. Перший рік – формування листків та коренеплодів, другий – стебел з плодами. Першого року цукровий буряк у своєму розвитку проходить такі етапи: формування листків, інтенсивний ріст коренеплоду та накопичення у ньому цукру.

За час від появи першої пари листя і до третьої повинне пройти скидання кори листків, через інтенсифікацію процесів росту, і як наслідок, потовщення кореня. Навіть при потребі проріджувати сходи на даному етапі дуже не рекомендується, це варто робити одразу після появи першої пари. Листки відіграють надважливу роль у розвитку коренеплоду і накопичення у ньому цукру. Перші листки характеризується надвеликими темпами розвитку, а ось уже з появою десятого листка – ріст відбувається повільніше, але триває майже удвічі довше (50-70 днів замість 30, як у першої пари). До кінця вегетаційного періоду процеси формування нових та відмирання старих листків урівноважуються, та унаслідок усиленного всихання – загальна площа листків зменшується.

Як вже згадувалось вище, вирощування цукрового буряку потребує чималу кількість рідини, тому слід подумати про необхідність поливу. Після закінчення утворення цукру у листку, він починає переміщуватись у корінь. Саме для інтенсифікації цього процесу культурі й потрібна волога, проте не слід забувати, що надмірна кількість рідини знизить цукристість коренеплодів, а значить, негативно повпливає на якість врожаю.

ОСОБЛИВОСТІ УДОБРЕННЯ ЦУКРОВОГО БУРЯКУ

Удобрення цукрового буряку – невід’ємна та надважлива частина формування врожаю, оскільки ця культура потребує найбільше елементів живлення. Для формування 100 центнерів коренеплодів (та відповідної кількості гички) потрібно 50-70 кг азоту, 10-20 кг фосфору, 60-80 кг калію, по 10-20 магнію і кальцію, 5 кг сірки.

Азот має найвідчутніший вплив на врожайність коренеплодів. Підвищення норми азотного удобрення цукрового буряку однозначно підвищить врожайність. Але, у медалі є й інша сторона – зменшується цукристість рослин. Тут вже вирішувати конкретно вам, на що звернути увагу, та ні в якому разі не допускайте азотного голодування оскільки – це значно пригальмує процеси життєдіяльності культури. У молодому віці цукровий буряк потребує чимало фосфору, його нестача призведе до в’ялого росту та пожовтіння сім’ядолі.

Оскільки у цукровому буряку накопичується дуже велика кількість вуглеводів, легко пояснити його потужну потребу у калію. Калій підвищує здатність рослини утримувати вологу, а також інтенсифікує фотосинтетичну діяльність. Цей елемент також, виступає таким собі профілактичним засобом, який знижує ризик ураження хворобами.

Аби забезпечити культуру необхідною кількістю магнію, натрію та сірки варто використовувати мінеральні добрива, де перераховані вище елементи містяться у ролі домішок. Добрива з умістом марганцю здатні підвищити урожайність та цукристість буряку на звичайних чорноземах та солонцях. Мідні добрива доцільно застосовувати на торфоболотних ґрунтах. Цинк варто вносити лише на тих, ґрунтах де є інформація про явний дефіцит даного елементу.

Доволі важко однозначно визначити оптимальну кількість удобрення цукрового буряку мінеральними добривами. Адже тут потрібно враховувати усі супутні фактор, конкретного випадку: кліматичні умови, попередників, цілі вирощування та багато іншого.

ХВОРОБИ ЦУКРОВОГО БУРЯКУ

До найпопулярніших хвороб, до яких потрібно бути готовим під час вирощування цукрового буряку відносять:

Альтернаріоз
Фомоз
Борошниста роса
Пероноспороз
Іржа
Гнилі коренеплодів

ШКІДНИКИ ЦУКРОВОГО БУРЯКУ

Найбільш поширеними і «вредними» шкідники цукрового буряку є:

Довгоносики
Дротяники
Бурякові блохи
Попелиці
Щитоноски

Інститут живлення рослин