Рослинний організм для повноцінного росту та розвитку потребує цілу низку елементів, які виконують важливу роль та відповідні функції. Наявність кожного з них можна визначити лише за допомогою спеціальної діагностики та лабораторних методів дослідження, а от їх дефіцит має певні прояви чи не моментально. Саме тому одним із основних методів виявлення нестачі елементів живлення, від яких страждає рослина, є візуальне їх визначення. Проте застосовуючи даний метод варто пам’ятати, що певні симптоми не завжди мають типові прояви і не є явною ознакою нестачі лише конкретного елемента. Зазвичай це є сигнал до прийняття комплексного рішення проблеми.

Ознаки нестачі напряму залежать від його мобільності, або іншими словами від його рухливості у рослині. Рухомість елемента визначає його здатність до реутилізації, тобто можливість повторного використання. Власне тому, необхідно знати, що засвоєння рослиною кожного з елементів відбувається на рівні її власної потреби.

Мобільні, тобто рухливі елементи, зазвичай циркулюють у процесі вегетації та хімічних перетворень по різних частинах рослини. Немобільні знаходяться практично у нерухомому стані.

Та власне як розпізнати яких саме елементів не вистачає з точки зору рухливості? Якщо спостерігаються симптоми дефіциту в нижній частині рослини, це свідчить про те, що не вистачає мобільних елементів живлення. Їх особливістю є те, що рослина здатна їх використати повторно (реутилізувати), а коли їх не вистачає загалом, то вона транспортує їх з нижніх частин для формування молодих тканин, власне тому нестача і спостерігається саме в нижній частині. Якщо дефіцит проявляється у верхній частині, зокрема на молодому листі, це свідчить про те, що явно не вистачає немобільних елементів, які повторно не використовуються.

Зазвичай фотосинтез та ріст стимулює рух мобільних елементів і внаслідок їх акумуляції, підживлення має довгостроковий ефект. Щодо позакореневого внесення, то ефективність спостерігається як на молодих, так і на старих органах рослини.

Немобільні елементи рухаються лише з водним потоком, їх дефіцит може спричинити посуха. Особливо чутливі тканини, які легко втрачають вологу, а саме молоде листя та плоди. Тому підживлення необхідні на всіх етапах росту та розвитку, оскільки ці поживні елементи не можуть бути збережені для подальшого використання.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений