Чи не головним питанням сучасної агрохімії є дослідження балансу поживних речовин. Перш за все, це пов’язано з об’єктивною потребою стабільного покращення стану ґрунтів, а значить підвищення якісних та кількісних характеристик врожаю. Тобто, простіше кажучи, кожен наступний рік повинен створювати сприятливіші умови вирощування тих чи інших культур, чим попередній. Баланс поживних речовин це вивчення кількості тих самих поживних речовин, які рослина виносить разом із урожаєм, а також поживних речовин, які надходять у ґрунт із різних джерел. Якщо внесення добрив не забезпечує повну компенсацію виносу поживних речовин рослиною, то ґрунт виснажується, і, як наслідок, показники врожайності також ідуть на спад.

Баланс поживних речовин – основа для розробки системи удобрення та підживлення культур у сівозмінах. «Провисання» хоча б однієї позиції у лінійці азот – калій – фосфор змусить аграрія забути про високу врожайність і якісне зерно. Тому баланс поживних речовин також допомагає при формуванні системи зворотного зв’язку – адже, швидко відреагувавши на дефіцит, можна не лише мінімізувати його негативний вплив, а й зовсім ліквідувати його.

Баланс поживних речовин може зазнавати відчутних змін при внесені органічних та, особливо, мінеральних добрив. Аби оцінка впливу врожайності культур на зміну стану ґрунту та наявність у ньому поживних речовин, була якомога більш об’єктивною вивчати ці фактори необхідно у динаміці за досить тривалий період часу.  Для цього використовують балансові методи.

Тепер дещо детальніше розберемося із специфікою впливу мінеральних добрив на стан ґрунтів Перш за все, акцентуємо увагу на усім відомих фактах: мінеральні добрива є прості (в залежності від діючої речовини – азотні, фосфорні та калієві) та комплексні (містять два або більше діючих компоненти). До складу комплексних добрив найчастіше входять і мікроелементи (бор, кобальт, марганець, молібден, мідь, цинк, залізо). Прийнято вважати, що найважливішим показником якості добрив є вміст у них діючої речовини.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений