На сторінках нашого сайту ми вже неодноразово наголошували на важливості налагодження правильної системи живлення рослин для отримання стабільних та високих врожаїв. Життєво необхідно забезпечити рослину тими елементами мінерального живлення, в яких є невідкладна потреба на даному етапі розвитку. Адже ніхто не відміняв, та й навряд чи комусь це під силу, фундаментальний закон Лібіха (продуктивність розвитку рослин залежить від того фактора, який знаходиться у мінімумі). Тобто, простіше кажучи, дефіцит одного елемента живлення не можна замінити надлишком іншого.

Внесення добрив – найбільш продуктивний метод підвищення родючості ґрунту, і як наслідок, покращення якості сільськогосподарської продукції. Купити добрива – це не лише, інвестувати у цьогорічний врожай, це й покращити загальний агрофон вирощування різноманітних культур. Засоби захисту рослин та мінеральні добрива разом здатні забезпечувати приріст врожаю до 50-60%, а якщо додати сюди ще й оптимально підібрані сорти, здоровий посівний матеріал та правильний обробіток ґрунту – результат не заставить себе довго чекати. На щастя, в українському агросекторі внесення добрив перестало бути чимось на зразок розкоші, а усі сільгоспвиробники зрозуміли їх важливе значення. Про це свідчать і статистичні дані, оприлюднені Міністерством аграрної політики та продовольства: під урожай 2015 року в середньому по Україні було внесено 42 кг/га, а в окремих областях цей показник взагалі виглядав неймовірним. Для прикладу, аграріями Закарпатської області було внесено 96,4 кг/га, Рівненської – 85,3, Львівської – 83,5, Волинської – 82,9.

Середня врожайність по Україні склала 40,9 ц/га, що в таких важких погодних умовах дійсно високий показник. Чи не ключову роль у цьому зіграло своєчасне внесення добрив?! Основні заходи агротехнології сприяють не лише збільшенню кількісних показників врожайності, а й підвищенню якості продукції. Внесення добрив дозволяє регулювати співвідношення елементів живлення у рослині, що у свою чергу, призводить до покращення якості, без втрат кількості.

У всі часи обробітком землі займались виключно ті люди, які вкладають у неї всю  душу. Для них дотримуватись технології важливо не лише у контексті отримання врожаю сьогодні, а й для підтримання рівня родючості землі завтра та післязавтра. Отже, любімо та поважаймо власну землю, і вона відплатить нам сторицею!