Боротьба з бур’янами – невід’ємна частина  агротехнічних заходів при вирощуванні будь-яких сільськогосподарських культур. Головне завдання: запобігання занесенню бур’янів та повна ліквідація уже занесених. Варто зауважити, що боротьба з бур’янами це завжди комплекс методів, адже один, навіть найефективніший спосіб, не в змозі вирішити проблему. Прийнято виділяти запобіжні та винищувальні заходи боротьби з бур’янами.

Запобіжні заходи спрямовані на недопущення ураження ділянки землі бур’янами. Найефективніші з них: передпосівна обробка насіння, уникнення внесення насіння бур’янів з гноєм, повне винищення бур’янів на ділянках землі, які раніше не оброблювались, своєчасна збирання врожаю, вдалий підбір строків сівби, наукове обґрунтування сівозмін. Оскільки більшість перерахованих вище заходів є загальновідома, і інтуїтивно зрозуміло як ці заходи вплинуть на бур’яни, детальніше зупинимось на важливості своєчасної сівби та збору врожаю.

Оптимальні строки сівби забезпечать максимально дружні сходи, тим самим ускладнюючи життя бур’янам. Наприклад, запізнення з сівбою пригальмує розвиток тих чи інших культур, і цим сповна скористаються бур’яни, адже, зрозуміло, що на вільній ділянці землі рости і розвиватись куди легше. Та ж сама ситуація і з термінами збору врожаю. Якщо спізнитись зі збором насіння дозрілих бур’янів потрапляють у ґрунт тим самим, поповнюючи запаси і готуючи фундамент власною атаки на наступний посів.

Винищувальні заходи боротьби з бур’янами застосовують у тих випадках, коли сільськогосподарські площі уже ураженні, і потрібно максимально швидко та ефективно очистити посіви. За характером дії на рослини методи знищення поділяються на декілька груп. Давайте розглянемо кожну з них.

  1. Фізичні заходи. Боротьба з бур’янами ведеться шляхом ускладнення і погіршення умов їхнього існування. Для прикладу це стерилізація ґрунту, затоплення, спалення, осушення території. Як ви розумієте, головний недолік даної групи методів у тому, що вони разом із бур’янами можуть зашкодити культурним рослинам, чого аж ніяк не можна допускати.
  2. Механічні заходи найповніше використовуються під час обробітки ґрунту. Два найбільш поширених способи боротьби з бур’янами з цієї групи: метод провокації – створення найсприятливіших умов для проростання бур’янів в найкоротші терміни, з подальшим їх знищенням, та заорювання насіння на значну глибину, аби навпаки, не дати їм змоги навіть прорости. Для знищення бур’янів, які усе ж таки вразили посіви також часто використовують механічні методи (боронування, підгортання, розпушування міжрядь).
  3. Хімічні заходи. На жаль, фізичні та механічні методи малоефективні при масштабних та щільних посівах, і у цих випадках доводиться звертатись по допомогу до такої ненависної людиною хімії. Гербіциди – хімічні речовини, які використовуються для знищення бур’янів. Через власну високу ефективність боротьба з бур’янами за допомогою гербіцидів набула дуже широкої популярності. Вносити їх можна як у післязбиральний період (літом), передпосівний, післяпосівний, досходовий та післясходовий періоди.
  4. Біологічні заходи. Дана група методів використовує живі організми для боротьби з бур’янами. Найчастіше у ролі «спецагентів» виступають комахи та гриби. Ці методи використовуються там де інші заходи застосувати неможливо.
  5. Фітоценотичні заходи. Боротьба з бур’янами шляхом оптимізації сівозміни.

Як ми й казали з самого початку, найефективніше застосовувати комплексні методи (поєднання, наприклад хімічних та механічних). Боротьба з бур’янами – це справжня битва за Ваш урожай!

Інститут живлення рослин – Институт питания растений