На календарі уже місяць лютий, а значить, незначна перерва в житті аграріїв потрохи підходить до завершення, і розпочинається підготовка до весняного відновлення вегетації озимих. Зима, якою б вона не була, для рослин – стрес. Запаси поживних речовин фактично використані, і ніяк не обійтись без підживлення. Отже, зараз найбільш підходящий час аби детально вивчити питання види азотних добрив і їх застосування. Види азотних добрив класифікують, перш за все, за формами у них власне самого азоту.

Для розрахунку Норми внесення азотних добрив Ви можете скористатись нашим калькулятором.

Загалом азот існує у трьох формах: амонійна (аміачна), нітратна та амінна (амідна), кожна з них має свої особливості, які ми розглянемо через призму кожного окремого добрива. Чи не найбільш популярним вважається, аміачна селітра – головна особливість якого, перебування азоту одразу в двох формах (нітратна і амонійна). Фізіологічно це слабокисла сіль, що швидко розчиняється у воді. Здебільшого аміачна селітра має гранульовану форму. Нітратна форму азоту схильна до вимивання у глибинні шари ґрунту, тобто ставати недоступною для рослин, що, звичайно ж, зводить усі зусилля нанівець. Цей факт дещо ускладнює внесення аміачної селітри для основного удобрення ґрунту. Завдяки рухливості, аміачна селітра здорово підходить для внесення по мерзлому ґрунті, адже одразу потрапляє до рослини.

Основний конкурент аміачної селітри  – карбамід (сечовина) – тверде азотне добриво, яке має найбільшу концентрацію азоту (46%). Азот перебуває у амідній формі, а отже, є повільно діючим і внесення його ранньою весною небезпечне тим, що він може вимитись не встигнувши потрапити до рослини. Види азотних добрив на основі амідної форми характеризуються тим, що азот спочатку повинен пройти процеси амоніфікації та нітрифікації. За рахунок цього, карбамід добре підходить для використання фактично на усіх типах ґрунтів, для позакореневого підживлення озимих та ярих культур. Також важливо відмітити, що сечовина після внесення не залишає ніяких негативних слідів на рослині чи у ґрунті.

Ми розглянули два найбільш популярних види азотних добрив, які і привертають до себе основну увагу українського аграрія. Спробуємо дещо узагальнити основні моменти удобрення рослин азотом.

Завдяки чудовій розчинності азотні добрива можна вносити як до сівби, так і під час, і для позакореневого підживлення. Однак зверніть увагу: амонійна форма легко поглинається ґрунтом, а нітратна інколи переходить у нижні шари ґрунту, що призводить до  виключення азоту з процесу живлення.  І ще один важливий момент: ефективність азотних добрив збільшується при достатньому забезпеченні фосфором та калієм.

 Інститут живлення рослин – Институт питания растений