Про користь, яку приносять азотні добрива, на сторінках нашого сайту згадувалось не раз, і ми скромно надіємось, що зуміли донести до людей питання важливості азотного живлення. Адже реалії такі, що кожен, хто сподівається на щедрий врожай мусить звертатись за допомогою до азотних добрив. І ось тут ми зустрічаємо перший цікавий момент: на тему того, що використовувати азотні добрива варто ніхто навіть не сперечається, але ось які конкретно, ще те запитання. Саме види азотних добрив і стануть об’єктом уваги у даному матеріалі. Далі ми коротко і водночас широко спробуємо розкрити особливості застосування та переваги, які дають різні види азотних добрив. Перед тим як читати матеріал далі, радимо тим, хто підзабув звернути увагу на форми азотних добрив.

Аміачна селітра

Аміачна селітра – це універсальне високоефективне амонійно-нітратне добриво яке за обсягами використання однозначно займає пальму першості в Україні. Це здебільшого пояснюється широким спектром застосування. Адже це добриво однаково ефективно працює практично на всіх типах ґрунтів, під усі культури, як допосівне, припосівне або добриво для підживлення. Найбільш раціональною і результативною аміачна селітра є при внесенні для весняного підживлення озимих зернових.

Переваги аміачної селітри:

1) Легкодоступні та швидкодіючі форми азоту (половина азоту у нітратній формі);
2) Інтенсифікує та регулює ріст вегетативної маси рослини;
3) Відчутно підвищує показники вмісту білка та клейковини в зерні;
4) Покращує врожайність.

Вапняково-аміачна селітра

Вапняково-аміачна селітра – висококонцентроване азотне добриво, яке містить кальцій та магній. Головна її цінність у тому, що вона не має ніяких особливих вимог до ґрунтів, географічних зон вирощування чи виду сільськогосподарських культур. Оскільки вапняково-аміачна селітра містить карбонати магнію та кальцію, особлива ефективність спостерігається на кислих і слабо-кислих ґрунтах.

Переваги вапняково-аміачної селітри:

1) Позитивно впливає на ріст вегетативної маси;
2) Відчутно підвищує показники вмісту білка та клейковини в зерні;
3) Підвищує родючість ґрунту;
4) Дуже ефективне на кислих ґрунтах.

Карбамід (Сечовина)

Карбамід – концентроване тверде азотне добрив, що використовується при вирощування зернових, технічних, овочевих, і навіть кормових культур. При використанні у якості позакореневого підживлення, навіть у підвищеній концентрації, карбамід добре засвоюється і не викликає опіків. Оскільки у сечовині найбільший відсотковий вміст азоту, який можуть запропонувати різні види азотних добрив, вона вважається економічно найбільш ефективною і доцільною для застосування.

Переваги карбаміду:

1) Регулює ріст вегетативної маси;
2) Відчутно підвищує показники вмісту білка та клейковини в зерні;
3) Знижує ймовірність ураження рослин хворобами;
4) Оскільки азот міститься у амідній формі, виключається можливість його промивання у ґрунт;
5) Підвищує врожайність.

Карбамідно-аміачна суміш (КАС)

Карбамідно-аміачна суміш – висококонцентроване рідке азотне добриво, яке дуже ефективно використовується у зонах недостатнього зволоження. Надзвичайно популярна серед українських аграріїв. Доцільно вносити КАС разом із мікродобривами, рістактивуючими речовинами і засобами захисту рослин (наприклад регуляторами росту).

Переваги КАС:

1) Містить у собі усі три форми азоту (аміачну, амідну та нітратну), а тому забезпечую пролонговане, раціональне азотне живлення;
2) Немає конкуренції між добривами і вологою;
3) Можливість комплексного внесення із іншими препаратами (мікроелементами, регуляторами росту);
4) Надзвичайно висока економічна ефективність.

Амофос

Амофос – висококонцентроване, універсальне азотне добриво з вмістом фосфору. Використовується здебільшого в умовах захищеного ґрунту. Оскільки амофос містить фосфор дуже ефективно та доцільно його застосовувати в умовах посухи. На посівах зернових культур кожен кілограм амофосу приносить 10-13 кг приросту врожаю. Найбільшою популярністю цей вид азотних добрив користується у південно-східних областях України, де переважають ґрунти з високим вмістом калію.

Переваги амофосу:

1) Позитивно впливає на процеси розвитку кореневої системи;
2) Збільшує посухостійкість рослин та імунітет від захворювань;
3) Покращує якісь та пролонговує термін зберігання продукції;
4) Підвищує врожайність, навіть у роки засухи.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений