Було проведено аналіз та складено своєрідний рейтинг областей та регіонів України за показниками ефективності вирощування сільськогосподарських культур.

На показник впливали як врожайність, так і власне культури вирощування, аби якомога точніше відобразити ситуацію. За висновком експертів, у грошовому еквіваленті найбільш врожайною та прибутковою є земля у Івано-Франківській області. У середньому на 100 га сільськогосподарських угідь тут вирощують готової продукції на 1,2 млн. гривень. Дещо поступились лідеру, але теж зайняли чільні місця поля у Вінницькій, Чернівецькій, Черкаській, Львівський та Київській областях.

Найменш продуктивними було визначено Запорізьку, Миколаївську та Одеську області, де на аналогічній площі заробляють лише 450-525 тис. грн.

Південні регіони сильно страждають від довготривалих засух. Так, за останні роки врожайність зернових культур на півдні приблизно в півтора рази нижча, аніж на Західній Україні.

Також є досить невтішні прогнози щодо перспективи збереження українських чорноземів. Через відсутність лісів відбувається вивітрювання ґрунту, що уже за 75 років може спричинити повне зникнення чорноземів.

У підготовці статті використані матеріали latifundist.com.