Хурма – екзотичний гість родом з Азії, який все більше приживається і в Україні. Окрім чудового смаку, хурма – джерело вітамінів. В природному вигляді це дерево, яке може досягати навіть десятку метрів заввишки. В залежності від сортів плоди можуть відчутно різнитись за кольором, розміром та смаком. Але не варто лякатись, в домашніх умовах вирощування хурми проходить у форматі мініатюрного дерева, до двох метрів висотою.

З чого почати вирощування хурми?

Для вирощування хурми потрібна кісточка цього смачного фрукта. Звичайно ж, просто посадити кісточку у ґрунт і чекати плодів не дуже ефективно, і без належної підготовки розраховувати на вдалий результат доволі проблематично.

Першою важливою порадою буде те, що для вирощування хурми потрібно брати одразу декілька кісточок, різних плодів, а можливо навіть і різних сортів. Адже в такому разі при появі паростків у вас буде вибір найсильнішого і найперспективнішого. Відібрані кісточки потрібно вимити і замочити у розчини марганцівки на декілька днів, аби точно уникнути зараження. Аби прискорити майбутнє проростання доволі широко використовують стратифікацію. Тобто, кісточки обгорнені зволоженою марлею відправляють на 5-6 тижнів до холодильнику.

Посадка хурми у ґрунт

Кісточки висаджують на глибину до двох сантиметрів. Оскільки це доволі теплолюбна рослина для проростання необхідна підвищена температура. Якщо є змога горщик з хурмою варто поставити поближче до джерела тепла. Полив необхідно здійснювати, щоразу як помітні найменші ознаки пересихання. Ємність вирощування необхідно накривати склом чи плівкою, і періодично давати ґрунту подихати. Паростки хурми ждати не довго, 10-15 днів. Важливо після проростання забрати кісточку, а вона може самостійно не відділитись, оскільки вона може перешкоджати розвитку. Варто слідкувати за ростом, і своєчасно змінювати дислокацію хурми, тобто пересаджувати у більшу ємність.

Догляд за деревом у різні пори року

Варто пам’ятати, що вирощування хурми найбільш продуктивне на добре освітлених просторах, з обмеженою кількості прямих сонячних променів. Хурма дуже любить воду, а тому полив повинен бути регулярним та достатнім. У той же час, перестаратись також небажано, адже надлишок вологи може призвести до загибелі. Обприскувати хурму бажано хоча б раз у декілька днів. Літом хурмі варто давати контактувати зі свіжим повітрям, на вулиці чи балконі.

Зимою дерево переносять у прохолодне, добре провітрюване приміщення, з середньою температурою 7-10 градусів, а ґрунт присипають тирсою (шар у 2-3 сантиметри). Все що хурмі потрібно взимку полив та обприскування.

Що ж до добрив, то вони потрібні для вирощування хурми протягом усього вегетаційного періоду, з весни до осені. Вносити необхідно почергово органічні та мінеральні добрива, із загальної періодичністю близько тижня.

Для вирощування хурми необхідно запастись терпінням, оскільки плодоношення наступає не раніше п’ятого року вирощування. Але, погодьтесь, чарівний смак та безцінний досвід того варті.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений