Горох – традиційна культура наших полів, яка не завжди вигідна «прямо зараз», та й зі збиранням врожаю доведеться помучитись, але горох як попередник для озимих культур, практично, неперевершений.

Виростити гарну пшеницю без хорошого попередника неможливо – це твердження не потребує доведення, така собі агрономічна аксіома. Горох як попередник для озимих культур, обумовлює відразу декілька відчутних переваг. Перш за все, приріст врожайності озимої пшениці після гороху, вищий аніж після інших культур. А також пшениця краще розвивається, менше хворіє, покращується баланс азоту, зменшується мінералізація гумусу, підвищується родючість ґрунту.

Горох як попередник для озимих культур

Технологія вирощування гороху доволі не складна, і якихось хитромудрих нюансів та тонкощів немає. Із п’яти головних складових вирощування будь-якої сільськогосподарської культури – система землеробства (сівозміна і система обробки ґрунту), система застосування добрив, система захисту, система використовуваних сортів та гібридів, і система машин для роботи у полі – найважливішою виступає найперша. Система застосування добрив на горосі досить проста та не надто масштабна. Горох, як типовий представник бобових, має здатність накопичувати білок і формувати врожай способом фіксації азоту через бульбочкову бактерії. Це дозволяє обійтись обмеженим внесенням мінеральних азотних добрив. Достатньо підживити мікроелементами, і завдяки родючості ґрунту, можна сподіватись на врожайність в районі 25 ц/га, що зробить горох як попередник для озимих культур, ще й дуже рентабельною культурою.

Вирощування гороху завжди повинно розпочинатись із обробки насіння біопротруйниками. Оскільки вони і насіння надійно захищають і сприяють активному розвитку бульбочкової бактерії, що для бобових життєво важливо. Найбільша складність – збирання врожаю. Якщо вологість насіння більше 16% є ризик пошкодити оболонку і втратити схожість насіння навіть при найменших обертах. Також, є цікава закономірність, горох не уражений хворобами значно менше розтріскується, і практично, не осипається, тому науковці рекомендують разом з першої інсектицидною обробку використовувати фунгіциди.

Процеси біологічної фіксації азоту відчутно сприяють збагаченню ґрунту органічною речовиною. Окрім цього, пожнивні рештки гороху містять досить значну кількість фосфору та калію, а за рахунок короткого вегетаційного періоду, горох рано звільняє поле і утворюється певний проміжок часу для накопичення вологи. Цей момент дуже важливий при вирощування озимої пшениці після гороху.

Враховуючи практично катастрофічне зменшення обсягів внесення органічних та мінеральних добрив, введення гороху у сівозміну є надзвичайно важливим фактором відновлення і збереження ефективної родючості ґрунтів.

Усе вище сказане найбільшим чином актуально для степової зони.    

Інститут живлення рослин – Институт питания растений