Грибкові хвороби відчутно б’ють по врожайності зернових культур. При чому страждати рослини можуть, практично, на кожному з етапів свого розвитку, від проростання до дозрівання. Збудники хвороб мають різноманітні вимоги до температури і вологості для зараження та розвитку.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Більшість збудників ефективно знищуються протруювачами. Але ще більш важливими є профілактичні заходи: здоровий посівний матеріал, створення оптимальних умов для сходів агротехнічними методами, дотримання оптимальних сівозмін. Як правило, весною є шанс виправити ситуацію за допомогою азотних добрив, котрі здатні відчутно покращити стан рослин, що постраждали.

Чому грибкові хвороби зернових настільки небезпечні?

Аби перемогти ворога його треба максимально комплексно вивчити. Так само й у нашому випадку, аби знайти оптимальні шляхи протидії грибковим хворобам зернових потрібно розібратись у процесах та механізмах їх протікання.

Як правило, заселення листків та колосів зернових культур патогенними грибами викликає серйозні зміни у фізіологічній продуктивності рослини. Це відбувається за рахунок явища переорієнтації поживних речовин таким чином, що основними їх споживачами замість молодих листків та колосів стають уже уражені листя. Простіше кажучи, поживні речовини йдуть не на розвиток власне рослини, а на поширення і розростання гриба.

Паразитичні гриби змінюють потоки речовин від листка до власного організму. Таким чином, гриб продовжує рости і розвиватись, а от розвиток рослини пригнічується. Наслідки цього досить страшні: зменшується маса тисячі насінин, що у свою чергу викликає суттєвий недобір врожаю.

Численні патогени здатні виділяти токсини, які викликають некротизацію та відмирання рослинних тканин. Аби мати змогу й далі розповсюджуватись на посівах вони можуть формувати в уражених тканинах спороподібні органи, наприклад, пікніки.

На нашому сайті ви можете ознайомитись з найпопулярнішими в Україні грибковими хворобами та методами боротьби з ними.