Усі живі організмі на землі потребують достатньої кількості корисних речовин, аби нормально рости і розвиватися. Втім, отримувати потрібні хімічні елементи недостатньо – необхідно, щоб поживні речовини добре засвоювалися, а у взаємодії з іншими корисними складниками не нівелювали, а підсилювали дію один одного. Саме тому правильний вибір добрива є надзвичайно важливою умовою, коли йдеться про вирощування рослин.

Калійні та натрієві солі гумінових кислот називаються гуматами. Саме гумус надає землі чорний колір та підсилює її прогрівання. Він підвищує вологоємність, утримуючи величезну кількість води. Завдяки гумусу формується грудкувата структура ґрунтів, піщані землі набувають зв’язності, а глинисті – рихлості.

Гумінові кислоти – основні діючі речовини у гумінових добривах, на рівні із фульвокислотами – мають у своєму складі слабкі органічні кислоти аліфатичного та ароматичного ряду. Якщо знизити Ph – молекули кислоти перетворюються на розчин, і рівень їхньої біологічної активності значно підвищується. Саме завдяки цьому гумінові кислоти можна перетворити на гумати, які ефективно підживлюють землю та є сучасним добривом для обробки пагонів та дорослих рослин.  Гумінові кислоти стимулюють ріст багатьох сільського господарчих культур, захищають їх від негативного впливу зовнішніх чинників.

Гумінові добрива впливають на рослини протягом усього періоду вегетації. Вони підсилюють ферментальну активність клітин рослини та надають об’єкту підживлення повний комплект необхідних корисних речовин – вітаміни та амінокислоти, азот, сірку, кальцій, калій, фосфор. Таким чином, у клітинах прискорюється обмін речовин та збільшуються запаси енергії. Також покращується проникнення мінеральних елементів з ґрунту у кореневу систему у вигляді гуміново-мінеральних сполук, що підсилює всотування поживних речовин. Дихання рослин стає більш інтенсивним, адже краще засвоюється вода та кисень. Це сприяє активізації таких явищ, як фотосинтез, зростання коріння та надземної частки, синтез білків тощо.

Максимально потужно гумати діють на початку життя рослини, адже найбільшому впливу піддається коренева система – як довели дослідники, підземна частина переважної більшості рослин чутливіша за стеблини. Після обробки насіння гуміновими добривами коріння стає масивнішим, глибше проходить під землю. У майбутньому це підсилює ґрунтове закріплення, допомагає рослинам протистояти потужним вітрам,опадам та ерозивним процесам. Також масивні корені, отримані завдяки підживленню гуматами, у багато разів збільшують можливості рослин отримувати поживні мінеральні речовини, виду та кисень. Вплив саме таких добрив у багато разів підсилює синтез вітамінів, амінокислот, цукрів та інші органічних складових у кореневій системі. Також пришвидшений обмін речовин сприяє збільшенню кількості кореневих виділень. Це сприяє інтенсивному розвитку мікрофлори ґрунтів, яка харчується цими виділеннями.

Через кореневу систему відбувається виділення органічних кислот, які:

слугують поживою для ґрунтових мікроорганізмів;

сприяють в перетворенні валових запасів елементів живлення в рухомі, тобто більш доступні для рослин;

забезпечують часткове повернення елементів живлення в ґрунт, оскільки кореневі виділення містять залізо, цинк, марганець, калій, кальцій в органічній формі;

Отримують гумінові добрива з природних речовин – торфу, бурого вугілля, сапропеля тощо. Молекули цих підживлюючих засобів мають різну структуру, отже, ефективність добрив теж відрізняється. Наприклад, молекули гумінових кислот вугілля доволі рівні за розмірами та властивостями, адже складаються здебільшого з великих ядер, а «хвостів» мають небагато. А ось гумінові кислоти з торфу мають іншу будову. Їхні «хвости» довші та чисельніші, у них більше реакційних центрів, а тому самі молекули активніші за вугільні. Це говорить про те, що для ефективності добрива на кожну торф’яну молекулу гумінової кислоти треба взяти одразу декілька вугільних.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений