Дуже часто говорячи про важливість ефективної підготовки насіння, вибору термінів і способу сівби, на жаль, в тіні залишається не менш суттєвий чинник – норма висіву. Оптимальна густота посівів (тобто, кількість насіння на 1 гектар) єдино можливий шлях до високого урожаю. Адже лише за таких умов рослина максимально ефективно «співпрацює» з навколишнім середовищем та отримує усі необхідні складові живлення, як повітряного, так і мінерального.

Занадто загушені посіви гірше розвиваються, та важче проходять свій життєвий цикл, як наслідок, це суттєво впливає на якісні характеристики врожаю. Стебла у таких рослин витягуються, через брак освітленості, площа живлення не формується належним чином. Внітривидова конкуренція за вологу, світло та поживні речовини призводить до загибелі значної кількості рослин. Також, занадто щільна густота посівів стимулює розвиток великої кількості хвороб. Збільшується ймовірність вилягання зернових культур та погіршується якісь репродукції.  

Після попереднього абзацу, може сформуватись думка, що набагато краще «недосіяти», чим «переборщити», ми б рекомендували не кидатись з крайності в крайність, а спробувати все таки підібрати оптимальну норму висіву. Адже зріджені посіви це, перш за все, не раціональне використання таких родючих українських земель. Можна просто-на-просто недорахуватись врожаю. Ще одна проблема зріджених посівів – інтенсифікація розвитку бур’янів.

Норма висіву залежить від величезної кількості факторів , серед яких найвагоміші: сорт, попередник, способи та терміни сівби, технологія удобрення, технологія вирощування, призначення насіння, кліматичні умови, стан ґрунту і багато іншого.

При посіві озимих густота посівів збільшується, а сильно кущисті сорти прийнято сіяти, навпаки, зі зменшенням норми посіву. Також, варто збільшувати норми висіву на полях із низькою культурою землеробства, чи при висіванні культури у не зовсім сприятливому для неї географічно регіоні. Якщо аналіз ґрунту вказує на дефіцит вологи, норму висіву зменшують.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений