В сучасних аграрних технологіях не можливо обійтись без новітніх агрохімічних розробок, що сприяють кращому збереженню врожаю і оптимізації його збору. Серед таких прийомів не можливо не відмітити десикацію та особливі речовини – десиканти за допомогою яких проводять хімічне сушіння рослин. Здійснюють це перед збиранням урожаю з метою прискорення їх дозрівання шляхом зменшення вмісту вологи в рослинах. Паралельно цей агрозахід сприяє знищенню бур’янів на полях, оптимізації збирального процесу, кращому збереженню врожаю, а в результаті і підвищенню показників врожайності. Мало того, десикація сприяє пригніченню хвороботворних бактерій, що негативно впливають на рослини.

Традиційно застосовують десикацію на посівах зернобобових (соя, горох) і зернових (рис, ячмінь, пшениця, кукурудза), бавовника, соняшника, картоплі, а також для збору насіння в цукрових буряків та люпину. Звичайно ідеально, коли рослина достигає природним шляхом, але коли виникають несприятливі погодні умови в період збору врожаю, або ж достигання культури проходить не рівномірно, і є велика вірогідність його втрати, без цього процесу не обійтись.

Звичайно обробка рослин десикантами потребує додаткових матеріальних витрат, тому в невеликих господарствах, як правило, застосовують у випадках форс-мажорних обставин: несприятливі кліматичні умови в період збору врожаю (затяжні дощі, ранній сніг, передчасне настання холодів). Але для великих господарств, де всі етапи вирощування плануються заздалегідь і ще ретельніше розраховуються, десикація входить в комплекс обов’язкових агрозаходів, а її економічна доцільність чітко сплановується.     

Проводити десикацію рекомендується в першу чергу, для пізньостиглих культур, особливо за їхнього вирощування в зонах із прохолодним кліматом та у вологі роки. Виправдовує себе і хімічне сушіння насінників багаторічних трав, цукрових буряків та інших культур, для яких є проблемним отримання високоякісного насіннєвого матеріалу. Розрахунки показують, що витрати на десикацію рослин будуть меншими порівняно зі збиранням вологого зерна та подальшим його термічним сушінням. Крім того, відпадає потреба мати спеціальне обладнання – зерносушарки, вартість яких надто висока.  

Для проведення десикації розроблено порівняно нова група хімічних препаратів в категорії пестицидів – десиканти. Найчастіше використовують хлорат магнію, хлорат-хлорид кальцію і дикват, які наносять за допомогою наземного обприскування, а на великих площах з авіації. Якщо ж продукція (зерно, насіння) не буде використовуватись для безпосереднього використання або продажу, а буде використовуватись як посівний матеріал, можна використовувати більш дешеві десиканти, що виготовлені на основі солей гліфосату, вони діють системно і висушують рослину разом з кореневою системою.

Плюси та мінуси десикації

Процес десикації має свої переваги:

  1. Десикація в першу чергу корисна боротьбою із бур’янами; хімічний препарат знищує верхню частину небажаної рослини. Проте варто враховувати, що корінь бур’яна залишається неушкодженим, тому повністю очистити поле від них не вдасться.
  2. Процес полегшує збір врожаю; культури після десикації сухі та легше збираються комбайном;
  3. Десикація бореться з хворобами рослин; урожайність падає через наявність основних паразитів — грибкових хвороб рослин та комах. Найбільш поширені біла гниль (Sclerotiniasclerotiorum), сіра гниль (Botrytiscinerea) та фомопсис (Diaporthehelianthi).
  4. Забезпечення одночасно дозрівання зерна та підвищення швидкості збору посівів; так, можна завчасно планувати дату та тривалість збору врожаю;
  5. Підвищення якості продукції; це відбувається за рахунок відтоку вологи з листя та стебла культур в насіння та плоди. Олійність та місткість клейковини покращується, в результаті урожай має підвищену класність.
  6. Десикація зменшує витрати на сушку зерна та палива під час обмолоту; за даними досліджень, сушка та оброблення соняшника з показником 15-30 % вологості вимагає суму в шість разів більшу, ніж вартість десикації з урахуванням наймання авіатехніки.

Незважаючи на переваги, десикація також має мінуси:

  1. Десикація може знизити врожайність при неправильному виборі десикантів, помилках під час підготовки та проведенні процесу.
  2. Неминучі й втрати від тракторної колії при наземному обприскуванні при використанні навісних та причіпних обприскувачів.
  3. Якщо проводити десикацію у вітряну погоду, препарат може потрапити на прилеглі території, цей ризик є великим за умови застосування агротехніки.

Вибір звичайно за Вами, але варто пам’ятати, що десикація не тільки зменшує втрати при зборі врожаю, а головне зібраний з попередньою десикацією він краще зберігається, менше вражається мікроорганізмами при цьому збільшується маса зерен, підвищується його схожісь та якість.  

Інститут живлення рослин – Институт питания растений