Законопроект про дерегуляцію АПК веде до відміни більше 20 діючих регламентуючих документів, у тому числі й на імпорт добрив. Імпортери та аграрії вже давно дійшли згоди у даному питанні, й активно виступають за спрощення процедури імпорту.

На жаль, через не найстабільнішу ситуацію в країні виникають перебої з виробництвом вітчизняних добрив, що й призводить до різкого підвищення цін. Для прикладу, розглянемо «базове» добриво усіх фермерів та аграріїв – аміачну селітру. У 2014 році вона коштувала 3500 грн., а на сьогоднішній день ціна близько 11800 грн. Себто подорожчання фактично на 300%, дефіцит аміачної селітри у аграріїв складає близько 440 тис. т, що є абсолютно рекордним показником.

Недавні соціологічні опитування зайвий раз підтвердили, що українські аграрії у справі добрив доведені практично до критичної межі. Понад 40% господарств цьогоріч відчули дефіцит добрив, 20% готові повністю відмовитись, або принаймні максимально зменшити кількість добрив, через занадто високі ціни. Наслідки помітні вже цього року, на думку фахівців український агросектор недорахувався близько 2-3 тонни врожаю через проблеми з доступністю добрив.

Зараз, коли настав час осінньої посівної компанії, гострота та важливість даної проблеми спалахнули із новою силою. Офіційні установи на початок вересня констатували дефіцит добрив у 420 тис.т.. Осторонь не могли лишатись і високопосадовці, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив міністру агрополітики розібратись з проблемою у найкоротші терміни. І ось зараз з’явилась ідея «критичного імпорту», для зменшення часових та фінансових витрат аграріїв тимчасово значно спростити процедуру ввозу зарубіжних добрив.

Якщо позитивно не вирішити це питання найближчим часом – майбутній врожай опиниться перед цілком реальної загрозою, прогнозовані втрати можуть скласти як мінімум 20%.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений