Інститут живлення рослин продовжує цикл матеріалів на тему  ” Дефіцит елементів живлення “. З першою частиною матеріалу ви можете ознаоймитись ТУТ.

Ослизнення стінок й загнивання тканин, гальмування утворення бічних коренів і кореневих волосків, пожовтіння листя рослини з утворенням бурих плям – ознаки такого явища, як нестача кальцію. Такими є негативні наслідки порушення важливих функцій в процесі життєдіяльності рослини, де ключову роль відіграє кальцій. Він регулює утворення веретена і стінки між двома клітинами, що діляться, контролює пасивний транспорт через мембрани, збільшує в’язкість цитоплазми, усуває токсичність надлишкової концентрації амонію, алюмінію, марганцю, заліза. Також кальцій підвищує стійкість до засолення та знижує кислотність ґрунту. Він бере участь у вуглеводному, водному й азотному обміні речовин у рослині, має нейтралізуючий ефект на дію органічних кислот, є регулятором процесів обміну речовин, водного та фізіологічного балансу клітини. Кальцій не дає плодам передчасно старіти і покращує можливості зберігання й транспортування. В овочевих культур симптоми браку цього елемента живлення рослин найбільше помітні на молодих листках, які покриваються світло-жовтими плямами, старі ж листки стають великими й мають темно-зелений колір. Молоді листки плодових дерев стають дрібненькими, скручуються, деякі покриваються світло-блакитними плямами, бруньки можуть відмирати і опадати, корені стають коричневими. Плоди деяких сортів яблунь страждають ураженням гіркою ямковістю та бурою плямистістю на шкірці. Такі симптоми посилюються за вологої та холодної погоди, тобто при затримці переміщення у плоди кальцію.

Нестача сірки спричиняє пожовтіння молодих листків, затримку росту стебел, пригнічування синтезу амінокислот, білків, формування хлоропластів. Сірка стабілізує тривимірну структуру білків, підтримує потрібний рівень окислювально-відновного потенціалу в клітині, вона є компонентом коферменту А і вітамінів, які беруть участь у диханні й ліпідному обміні. Також вона бере участь у транспортуванні та обміні речовин. При дефіциті сірки листки спочатку стають світло-зеленими, потім – жовтими з легким червоним відтінком. Нестача сірки проявляється спочатку на молодих листках та стеблах, на відміну від браку азоту. Стебла тоншають, дерев’яніють, стають ламкими і жорсткими. Листки рослин сімейства капустяних видовжуються і стають вузькими.

Нестача магнію робить листки рослини строкатими, вони в’януть й опадають. Порушується фосфорний, білковий і вуглеводний обміни, припиняється формування пластид, розвивається хлороз і некроз листя. Магній активізує транспорт електронів та підсилює синтез ефірних олій. Він впливає на усі важливі процеси передачі й накопичення хімічної енергії: фотосинтез рослин, гліколіз, дихання та ін.. Магній у взаємодії з кальцієм бере участь у побудові пектинових речовин у стінках клітин. Завдяки властивості магнію зв’язуватись у комплекси, він активує більше 300 ферментів. Mg має позитивний вплив на транспорт і засвоєння фосфору. Нестача магнію особливо помітна на легких ґрунтах. Типовими ознаками такого дефіциту є міжжилковий хлороз старих листків. Згодом вони твердіють, стають ламкими, всихають і врешті-решт опадають. Симптоми нестачі магнію проявляються спочатку на основі пагона, далі рухаються до верхівки. Проте у деяких сортів яблунь та вишні міжжилковий хлороз проявляється спочатку на середині листка, який стає яскраво червоним. Листки груші та вишні можуть ставати майже чорними, плоди ж погано дозрівають і майже не зберігаються.

Дефіцит заліза спричиняє хлороз листя, гальмується фотосинтез і дихання рослини. Це стається через те, що залізо переносить електрони при диханні, фотосинтезі, відновленні азоту і сірки. Воно входить до складу каталази, пероксидази, цитохромних систем, бере участь у синтезі хлорофілу. Також Fe бере участь в процесах обміну речовин, є складовою ферментів, які відіграють важливу роль в окислювально-відновлювальних реакціях. У тканини рослин залізо надходить у формі іонів Fe2+ і Fe3+, а також – у вигляді молекул халатних сполук, щоправда у незначній кількості. Приблизно 80% заліза концентрується у листках рослини. Так симптомами нестачі заліза є: затримка росту, хлороз молодих листків чи навіть їх побіління. Від дефіциту Fe часто страждають плодові культури, особливо ті, які ростуть на карбонатних чи перевапнованих ґрунтах. У такому разі може спостерігатися вапняковий хлороз. Рослини, що дуже страждають через хлороз, погано цвітуть, знижується рівень врожайності й якості плодів.

Чекайте на сайті Інституту живлення рослин наступні матеріали, де буде розглянуто таку важливу проблему, як дефіцит елементів живлення.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений