Неефективне управління земельними ресурсами заважає реалізації конкурентних переваг України і зменшує її привабливість для іноземних інвестицій в сільське господарство та інші галузі економіки. Про це повідомляють фахівці аналітичного агентства Voxukraine.

Згідно з повідомленням, повноцінна реалізація потенціалу сільськогосподарського сектора, особливо потенціалу малих і середніх виробників, можлива тільки за умови, що довгострокові права на землю є захищеними і їх легко можна передавати.

Фахівці вважають, що якість управління земельними ресурсами впливає на добробут значної частини населення країни та на ефективність ряду галузей, які використовують землю як засіб виробництва.

«Близько 71% території України (42,7 млн га) відноситься до земель сільськогосподарського призначення. Понад 10 млн га цих земель належить державі. В Україні налічується близько 23 млн приватних землевласників і землекористувачів (приблизно 90% з них є фізичними особами). Майже 21,5 млн га землі сільськогосподарського призначення обробляється приблизно 45 тис. Комерційними виробниками (36 тис. З них обробляють ділянки площею менше 200 га) », – зазначається в матеріалі.
За результатами спостережень за 2014-2015 рр., Визначили, що орендна плата за землю сільськогосподарського призначення в Україні є однією з найнижчих в Європі і СНД. (Близько $ 37 в 2015 р), що негативно впливає на добробут сільських землевласників і викликає неефективне використання земельних ресурсів.

Зерно Україна

«Ринок продажу землі (для земель, які не потрапляють під дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення) є надзвичайно малим, в основному через відсутність фінансових інструментів і складності використання нерухомого майна як предмета застави. Основним способом передачі прав на сільгоспземлі є оренда (підписано близько 4,7 млн договорів оренди із середньою тривалістю в 7,6 років), щодо якої існує великий тіньовий (неформальний) ринок », – повідомляють аналітики.

У підготовці статті використовувались матеріали сайту latifundist.com.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений