Погода у найближчі два-три місяці принесе чимало проблем та труднощів аграріям – упевнені синоптики. Вже у червні посівам загрожуватимуть стрімкі температурні перепади (з відчутними похолоданнями), грози та шквальні вітри.

Літо буде досить важким для аграріїв

На жаль, стрімке похолодання, дощі, грози та навіть град – цілком звична справа для початку українського літа останніх років. Синоптики прогнозують середню температуру у 16-18 градусів Цельсія у першій половині червня, далі нас очікує потепління, та декілька тижнів жаркої погода, а потім знову холод.

На думку експертів такі перепади температур цілком нормальне та логічне явище, пов’язане із процесами глобального потепління. Такі різкі коливання температурного режиму уже стали звичними для України і у найближчі роки ситуація не поліпшиться. На жаль, найбільше ці примхи погоди на собі відчують аграрії. І якщо на великих підприємствах та агроформуваннях інтенсивні технології вирощування можуть допомогти мінімізувати втрати врожайності, то на дрібних та середніх фермерів чекають дуже неприємні сюрпризи.

Народні прогнози кардинально відрізняються від передбачень синоптиків, але що цікаво також не віщують нічого доброго для аграріїв. Згідно прикмет, це літо – літо Сонця, і українці достатньо нагріються. Зокрема з 10-12 червня і до кінця місяця встановиться дуже жарка температура, з повною відсутністю опадів.

У підготовці матеріалу використано дані порталу superagronom.com.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений