Найчастіше у своїх матеріалах ми намагаємось акцентувати увагу на проблемах промислового вирощування сільськогосподарських культур і рідко втручаємось у справи «дачників» та «городників». Однак цього річ ми надто багато чуємо про поганий врожай картоплі і не можемо стояти осторонь.

Вирощування картоплі надто трудоємкий процес аби можна було просто так змиритись із незадовільним результатом. Господар витрачає багато сил та нервів на те аби перекопати, посіяти, підгорнути, боротись зі шкідниками, розпушувати, прополювати та у кінці-кінців зібрати. Давайте разом розбиратись що ж пішло не так і як цього уникнути? Адже для нас, українців, картопля – другий хліб.

EU-Kommission genehmigt Stärkekartoffel Amflora / EU Commission approves Amflora starch potato

Найбільш популярною помилкою є вирощування пасльонових на одному місці протягом декількох років. Найпростіше, що ви можете зробити аби посприяти підвищенню власного врожаю, чергувати місце вирощування картоплі. Річ у тім, що картопля (як і будь-яка інша сільськогосподарська рослина) має певні пріоритети у живленні. Після тривалого вирощування у ґрунті зменшується кількість таких необхідних рухомих форм калійних і фосфорних сполук, що і відображається на результаті.

Друга помилка – вибір одного-двох сортів. Так вже повелося, що останні роки погода в Україні є надзвичайно непередбачуваною і ніколи не знаєш яка картопля «вистрелить». Ми рекомендуємо обробляти хоча б три-чотири сорти картоплі. Для прикладу, якщо максимально жарким буде початок літа, а далі температура піде на спад хороший результат дадуть середні та пізні сорти, якщо пік температур випаде на середину літа – своє візьме скоростигла картопля. Таким простим способом ви зможете максимально захистити себе від погодних сюрпризів і гарантовано отримати свій врожай.

Надзвичайно важливим є і якість посадкових бульб, а точніше їх вік – репродукція. Варто враховувати, що з кожною наступною посадкою ви втрачаєте щонайменше 10-15% врожаю. Ось і виходить, що з багатих кущів і шикарних врожаїв за чотири-п’ять років залишаються лиш поодинокі  картоплини під кущами.

І наостанок хотілось би звернути вашу увагу на ще одну надзвичайно важливу річ – удобрення. Зрозуміло, що далеко не у всіх є змога придбати дорогі закордонні добрива, але ось використовувати органіку ніщо не може завадити. Банальне внесення гною під осінню оранку та перегною у весняне перекопування сприятиме значному збагаченню ґрунту.

Отже, уникайте помилок та збирайте високі і сталі врожаї!

Інститут живлення рослин – Институт питания растений