Норма висіву – надзвичайно важливий фактор, який може досить суттєво вплинути на врожай. На жаль, так склалося, що оптимальна норма сприймається як щось буденне, а от недотримання рекомендацій має дуже негативні наслідки. Однозначно назвати цифру і сказати, що це оптимальна норма висіву – неможливо, адже на неї, у свою чергу, також впливає величезна кількість чинників: культура, яка вирощується, сорт, густина стеблостою, місцевість вирощування, ґрунтові та кліматичні умови, терміни посіву.

Високі норми посіву призводять до щільного стеблостою. У регіонах з достатнім та безперебійним забезпеченням вологи, це дуже позитивний момент для майбутнього врожаю. Але у місцевостях, де характерними є весняні та літні посухи, густий стеблостій – пряма дорога до дефіциту вологи для рослин, а це, як відомо, гарантія втрат врожаю.

При поганій якості підготовки ґрунту, запізненні з оптимальними термінами посіву, ситуаціях, коли через затяжний зимовий період скорочується фаза кущення – потрібна підвищена норма висіву зернових.

При визначенні точної норми висіву варто звертати увагу на якість посівного матеріалу. Схожість, розмір фракцій (чим більша насінина, тим більшу енергію проростання вона має, але й потребує більше вологи), вміст протеїну (чим вище, тим вища енергія проростання) і якість протруєння. Спробувати визначити оптимальну норму висіву ви можете скориставшись калькулятором:

Оберіть культуру
Якість насіння
Терміни посіву
Стан ґрунту під посів
Відсоток вимерзання
Норма кущення
Густота продуктивного стеблостою