Обробіток ґрунту під озимі культури є чи не найважливішою умовою вдалого врожаю. Його проводять в залежності від попередників та погодних умов, які трималися останнім часом. Найчастіше, обробіток ґрунту під озимі відбувається або після, або навіть під час довготривалої посухи та жари. Це ускладнює справу, адже сухий ґрунт – ворог гарного врожаю. Аби уникнути неприємностей слід дотримуватись декількох простих рекомендацій:

  1. ні в якому разі не запізнюватись зі збором попередників, і намагатись якомога скоріше звільнити поле, в тому числі й від сіна та соломи;
  2. приступати до обробітку ґрунту потрібно відразу після збору врожаю, спочатку провести неглибокий обробіток та внести добрива;
  3. глибина основного обробітку ґрунту визначається індивідуально у кожному випадку, адже на неї впливають дуже багато факторів: погодні умови, вологість та щільність ґрунту, рівень забур’яненості поля, час, що пройшов від збирання попередника;
  4. намагатися якомога раніше надати ґрунту дрібно грудочкуватої форми;
  5. до сівби потрібно накопичити у ґрунті достатню кількість вологи;
  6. звичайно ж, якщо між збиранням попередника і часом засіву тривалий термін, потрібно не допустити появу бур’янів та паразитів.

Найпопулярніший спосіб підготовки ґрунту під озимі культури – оранка плугом, з такими технологічними особливостями, що дозволяють подрібнити сухі брили і вирівняти поверхню рілля. Одночасно з оранкою варто внести усю необхідну кількість органічних і мінеральних добрив. Останню культивацію перед посівом здійснюють на глибину загортання насіння.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений