Посіви озимих зернових в Україні закінчили активну вегетацію і, фактично, готові до початку зими. Вашій увазі ми представляємо результати обстежень та досліджень їхнього стану.

Новини для ВК 29-11

Листопад видався досить теплим, як для осені останніх років, з періодичними опадами у вигляді дощів та мокрого снігу, а також підвищеною туманністю. У деяких областях (зокрема на заході країни) навіть утворювався тимчасовий сніговий покрив.

На протязі останніх днів спостерігалось поступове зниження температури повітря. При досягненні середньодобовими температурами позначки у 5 градусів Цельсія та нижче посіви озимих зернових, висіяні в оптимальні терміни (20-25 вересня), припинили процес активною вегетації. Зокрема, у північних, центральних та східних областях вегетації припинилась 15 листопада, на півдні та заході – 20 листопада. Це на 10-15 днів пізніше, аніж середньостатистичні дані останніх років.

За результатами обстежень проведених науково-дослідними установами було встановлено, що стан посіві здебільшого добрий та задовільний. Рослини припинили вегетацію у фазі кущіння, 3-го листка, утворення вузлових коренів та сходів. Враховуючи метеорологічні передбачення зиму аграрії можуть очікувати зі стриманим позитивом.

У підготовці матеріалу використовувалась інформація порталу superagronom.com