Ні для кого не секрет, що посадивши овочі на зиму, можна отримати смачні так корисні плоди на декілька тижнів раніше. Окрім цього, пізньої осені у городника чи фермера вільного часу куди більше, ніж у «гарячу» посівну весну. З цих міркувань осінній посів моркви та інших овочів виглядає дуже розумно та раціонально.

Завдяки хорошій морозостійкості моркву можна садити під зиму, і отримувати врожай вітамінів уже в першій третині літа. Морква не боїться весняних заморозків, і молоді пагони, що встигли з’явитись (для цього потрібна температура +5 та вище) легко переносять десятиградусове падіння температури.

Щоб осінній посів моркви був результативним варто дотримуватись наступних рекомендацій. Перш за все, важливо правильно вибрати ділянку. Це має бути затишне, захищене від вітру місце, куди легко потрапляють сонячні промені. Потрібно уникати озимого посіву усіх овочів, і моркви у тому числі, на ділянках під нахилом, оскільки весняні дощі можуть банально вимити насіння. Морква гарно росте після картоплі, капусти та цибулі.

Наступний вагомий крок на зустріч хорошому врожаю, який повинен принести осінній посів моркви – підготовка ґрунту. Восени (вересень – початок жовтня) землю перекопують, очищають від органічних залишків попередніх мешканців, і проводять удобрення. У якості удобрення використовують компост та мінеральні добрива. Якщо органіка є недоступною, то в кінці літа варто посадити сидерати, які й збагатять ґрунт. Далі варто підготовити борозни для насіння глибиною 40-50 мм, і чекати заморозків. Важливо: якщо очікується дощова погода, закрити землю, аби уникнути розмивання.

Ще один дуже значний фактор – вибір посадкового матеріалу, або простіше насіння. Напевно, усім зрозуміло що для озимого посіву найкраще обирати якомога більш холодостійкі сорти та гібриди. Оптимальний термін посіву, від якого варто відштовхуватись і корегувати відповідно до заданих умов, – 20-е листопада. Осінній посів моркви потребує на 25% більшого розходу насіння. Після цього борозни засипають сумішшю землі, торфу й перегною.

Ці прості поради дозволять Вам отримати порцію таких потрібних вітамінів на декілька тижнів, а то й місяців раніше.

Інститут живлення росли – Институт питания растений