Як би це дивно не звучало, але осінь не лише пора пожинати плоди клопіткої праці, збираючи урожай, а й час для підготовки нового врожаю. Осінній посів овочів чудовий спосіб весною отримати ранній врожай, та насолоджуватись натуральними та свіжими плодами. Осінній посів до того ще й підвищує схожість рослин. Ще один важливий фактор, що говорить на користь підзимового посіву – підвищення імунітету до хвороб та мінімізація імовірності ураження шкідниками.

Звичайно, для осіннього посіву придатні далеко не усі овочі, адже враховуючи біологічну специфіку лише декілька сімейств рослин можуть пережити люті зимові морози. Тому, основний критерій при виборі того, що ж посадити на зиму – холодостійкість культури. Найкраще сіяти осінню селеру, буряк, моркву, цибулю, часник, петрушку, кріп, шпинат.

осінній посів овочів

Щоб осінній посів овочів був продуктивний і весною приніс очікуваний результат дуже важливо підібрати оптимальні строки. Насіння не повинно встигнути прорости осінню (адже шансів пережити зиму у такому випадку зовсім немає) та водночас земля не повинна бути промерзлою, адже тоді насіння не зможе нормально розвиватися. Норма висіву осінню, збільшується у півтора рази відносно весняної. Щоб розрихлити ґрунт варто вносити фосфатні добрива та органічне підживлення. Ділянка посіву повинна знаходитись у сухому важкодоступному для вітру місті.

З настанням весни грядки варто накрити плівкою чи агроволокном для створення комфортних умов розвитку. Якщо є така необхідність посіви проріджують чи підкормлюють органікою.

Осінній посів овочів – це петрушка та кріп у квітні, морква та буряк у травні. Окрім овочів варто задуматись про те, аби осінню посіяти сидерати.

Для початку, ви можете посадити лише кілька грядок, у якості експерименту, і кожного року все більше будете радувати себе ранніми вітамінами до столу.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений