Перезимівля озимих культур – проблема, яка займає особливе місце у сучасній агротехнології. Погані умови перезимівлі – це, як мінімум, часткове пошкодження рослин, як максимум, їх повне відмирання. Загалом, на перезимівлю впливають три ключові групи факторів: метеорологічні умови, морозостійкість культури загалом, та сорту зокрема, і особливості агротехніки.

Найбільш небезпечним періодом, що визначає наскільки ефективною буде перезимівля озимих, є рубіж зими та весни. Сніговий покрив тане, а йому на зміну повертаються заморозки, ступінь загартування та морозостійкість рослин значно регресує. Варто однозначно розуміти, що один чинник майже ніколи не може загубити рослину, великі втрати врожаю зумовлені одночасною дією багатьох факторів.

Окрім, власне замерзання, є ще декілька причин, того, що рослина не переживає зиму, але про усе по порядку. Вимерзання рослин відбувається через: поганий рівень загартування (детальніше про Загартування озимих культур ви можете прочитати у окремому матеріалу), розгартування, яке відбувається, через різке потепління у зимовий період та похолодання у весняний, відсутність достатнього рівня снігового покриву, критичне значення температурного режиму.

Ще один неприємний варіант – випрівання. Тривалий час перебування під сніговою ковдрою при плюсових температурах, в умовах поганого освітлення, порушує нормальне протікання процесів дихання. Відбувається виснаження рослин і вони стають відкритими для ураження хворобами. Причинами таких проблем, окрім власне несприятливих погодних умов, є недотримання агротехнології – занадто бурний розвиток рослин через ранні терміни посіву, завелика густина посівів, перевищення норми внесення азотних добрив восени.

Внаслідок застоювання води може відбуватись вимокання рослин. Це призводить до обмеження доступу кисню і надмірних витрат цукрі, що, звичайно ж, згубно впливає на загальний стан рослини. Аби уникнути таких проблем, проводять щілювання ґрунту та нарізають борозенки для відводу зайвої води.

Дещо менш поширена, але від того не менш небезпечна, проблема, якою може бути ускладнена перезимівля озимих культур – випирання. До нього призводить збільшення об’єму ґрунту при його замерзанні. Потім ґрунт осідає, що несе за собою оголення вузла кущення та обрив коріння. Аби ліквідувати небезпеку випирання оранку ґрунту рекомендується проводити не пізніше як за 20 днів до сівби.

Сукупність правильної агротехнології, гарного посівного матеріалу, та сприятливих умов – запорука високих та стабільних врожаїв!

Інститут живлення рослин – Институт питания растений