Враховуючи, що гарні ідеї майже завжди є запізнілими, ми вирішили заздалегідь розповісти нашим читачам про користь, яку принесе посів овочів під зиму.  У той момент, коли врожай вже зібрано, грядки спорожніли, а до першого снігу залишається ще деякий час, є відмінна нагода потурбуватись про запас вітамінів ранньою весною.   

Посів овочів під зиму – чи варта гра свічок?

Звичайно ж, кожен господар лише особисто може вирішити, що принесе йому користь  та над чим варто працювати, але все ж ми хочемо привести деякі аргументи щодо переваг осіннього посіву овочів. Перш за все, ви отримаєте врожай на 15-20 днів раніше, аніж весняний, а якщо накрити сходи спеціальною плівкою, ви виграєте ще, як мінімум, тиждень. А отже, майже на місяць раніше ви отримаєте свіжі овочі! Далі, посіви, що пережили зиму, добре загартовані та сильні, а отже, рослини будуть здорові та плодовиті. Також, посів овочів під зиму практично нівелює небезпеку посушливої весни, адже при таненні снігу насінини набухають та максимально використовують усю доступну вологу, а весняні посіви у цей час лише знаходяться на стадії планування. І ще одна відчутна перевага – овочі посіяні на зиму фактично не вражаються хворобами та шкідниками, адже у самі небезпечні періоди їх росту та розвитку, шкідники банально ще сплять.

Ранні вітаміни – ваше здоров’я!

Як правило, кінець зими – початок весни найменш вітамінізований період у житті людини, адже усі минулорічні запаси уже спожиті або зіпсовані, а нових ще треба дочекатись. Що ж робити у такому разі? Ми бачимо лише два виходи, перший – закуплятись у супермаркетах, і сподіватись, що у тому, що продають під назвою свіжі овочі вітамінів не менше, аніж хімікатів. Другий варіант – посів овочів під зиму. Морква та буряк, цибуля та редиска, шпинат, петрушка, кріп – все це ви отримаєте до свого столу дуже швидко, і свіжі вітаміни будуть легкодоступні для вас.

осінній посів овочів

Коли і як садити?

Якщо ви зараз подумали, щось на кшталт: «Переконали! Будемо садити овочі під зиму». Наступний абзац – найважливіший. Гарний початок – половина справи, так кажуть? Коли йдеться посів овочів під зиму, гарний початок (термін посіву) – вирішальний фактор. На жаль, змушені вас розчарувати, точну оптимальну дату назвати нам не під силу, і вам її, однозначно, доведеться підбирати самостійно. Проте ми спробуємо допомогти у цьому. Спробуйте зловити такий момент, коли повинні починатись стабільні похолодання. Адже потепління після посіву надзвичайно не бажане, адже насіння може прорости і з приходом заморозків загинути. Головний чинник – верхній шар ґрунту, який має підмерзати. Стається це зазвичай, коли температурні показники опускаються до 0 градусів Цельсію. Ділянки, на яких ви будете здійснювати посів овочів під зиму, бажано обрати на підвищеннях, аби вони добре прогрівались весною, і ні в якому разі там не застоювалась вода після танення снігу.

Ґрунт варто підготувати заздалегідь – перекопати, внести добрива. Ґрунт повинен бути родючим і легким. На ділянці роблять борозенки глибиною до 50 міліметрів та накривають їх спеціальним матеріалом, аби туди не потрапило насіння бур’янів. Зарання також готують сухий ґрунт, пісок та компост. Насіння овочів опускають у борозенки (пам’ятайте – норму варто збільшити у півтора рази), зверху засипають сухим ґрунтом (20 мм) та піском і компостом (15-25 мм). Це дозволить захистити рослину від температурних перепадів.    

Інститут живлення рослин – Институт питания растений