Здавалось би, лише вчора розтали сніги і почались перші виходи людей в поле, а на календарі уже кінець квітня – початок травня, і услід за зерновими культурами настає черга і бобових, а отже актуальною стає тема – посів сої. Усі ми знаємо, що добрий початок – половина справи, і вирощування сільськогосподарських культур не є винятком, помилки під час посіву можуть критично проявитись під час збору врожаю.

Посів сої розпочинають, коли температура ґрунту на глибинні загортання насіння досягає позначки у 12-15 градусів. Зазвичай, залежно від географічного розташування, така ситуація наступає у період від кінця квітня до другої половини травня. У роки ранньої весни посів сої здійснюють раніше, при настанні потрібних температур. У першу чергу висівають пізні, середньопізні і середньостиглі сорти, а ранньостиглі і середньоранні можна відкласти до завершення оптимальних строків сівби. Якщо оптимальні терміни сівби сої випередити, і занадто поспішити з посівом, сходи затримуються, погіршується польова схожість, насіння уражається шкідниками і хворобами і, як наслідок, втрати урожаю.

Посів сої

Сою зазвичай сіють широкорядним способом. В залежності від особливостей сорту міжряддя коливаються від 45 до 70 см. Чим менший термін вегетації, тим менші міжряддя, так ранньостиглі сорти – 45 см, середньостиглі – 60 см, пізньостиглі – 70 см. Деякі експерти рекомендують загущувати посіви суцільним рядковим способом, 800-900 тис. рослин на 1 га. При такому способі, соя не гілкується і швидше росте та достигає, що має неабияке значення для північних областей. Посіви зі звуженими міжряддями можуть принести на 2-3 ц/га більше, ніж широкорядні.

У зв’язку з особливостями росту і розвитку сої, а саме винос сім’ядолі на поверхню ґрунту при проростанні, соя дуже чутлива до глибини загортання насіння. Оптимальна глибина загортання насіння 4-5 см. За умов недостатнього зволоження посів сої здійснюють дещо глибше, на 1-2 сантиметри.

Найбільш ефективна густота стояння рослин у передзбиральний період, за умов достатнього зволоження, для Лісостепу – 450-550 тис/га, для Полісся – 400-450 тис/га, для Степу – 300-450 тис/га. Для одержання відповідної кількості рослин, з міжряддями у 45 см потрібно висіяти для ранньостиглих сортів 600-750 тис/га схожих насінин, середньоранніх  та середньостиглих 550-650 тис/га, середньопізніх і пізньостиглих – 350-500 тис/га. При оптимальній густоті посіву боби прикріплюються на висоті не нижче 15 см, на зріджених – на висоті 3-5 см, що викликає доволі відчутні втрати під час збирання. Вважається, що густіші посіви швидше достигають. Вагова норма встановлюється у відповідності до маси 1000 насінин, кількості рослин та посівних якостей насіння, і може змінюватись у досить відчутних межах, від 70 до 130 кг/га.  

Інститут живлення рослин – Институт питания растений