Засуха, що увінчала другу половину літа дещо погіршила початкові оптимістичні прогнози, щодо цьогорічного врожаю кукурудзи. Але тим не менш серед аграріїв є впевненість, що незважаючи на усі примхи природи, цього річ врожай кукурудзи буде одним з найвдаліших за останні роки.

Пік спеки та засухи припав на серпень і трендовою стала песимістична думка «ех, урожай кукурудзи пропав і його уже не врятувати». На щастя, це зовсім не так, по-перше посуха таки оминула деякі регіони, а по-друге навіть там де вона проявилась у повній мірі, наслідки виявились не настільки катастрофічними, як того з острахом очікували. Хоча офіційні дані прогнозу на урожай кукурудзи 2015 залишили без змін (21 млн. т), насправді ж можна очікувати 23-24 млн. т, що з урахуванням цьогорічного зменшення площі посівів культури, дуже навіть непоганий результат. Якщо ж говорити про середню врожайність,загальну тенденцію прослідкувати досить важко, адже індивідуально потрібно розглядати умови у кожному регіоні та області.

Ще один важливий факт, який просто не можна ігнорувати – спека посприяла ураженню посівів шкідниками. Ускладнилась ситуація тим, що «атаки» тлі та стеблового метелика припали на таку фазу розвитку кукурудзи, де чимось зарадити дуже важко. Та навіть попри це, експерти впевнені у високій якості зерна кукурудзи,і запевняють що воно відповідатиме усім встановленим торговим нормам.

Аграрії не поспішали приступати до збору урожаю, намагаючись дати кукурудзи час якомога краще висохнути на полі. Аби зменшити необхідність сушіння на елеваторі, унаслідок якого пошкоджується значна частина зерна. Окрім цього, спекотне літо хоча й принесло чимало проблем, але допомогло, як мінімум, уникнути ураження посівів кукурудзи грибковими хворобами. Урожай кукурудзи, за прогнозами експертів,масово почнуть збирати у 20-х числах вересня.

Інститут живлення рослин – Институт питания ратсений