Як повідомляє ресурс Апк-Інформ, Міністерство економічного розвитку та торгівлі прогнозує падіння валового виробництва сільськогосподарської продукції на 3-4% відносно минулого року. Варто зазначити, що ще в жовтні регрес вимірювався показниками у 5-6%, але продуктивна робота та покращення погодних умов зробили ситуацію дещо оптимістичнішою.

Станом на початок листопаду зібрано понад 27, 3 млн. тон пшениці, та понад 11 млн. тон соняшнику, що є абсолютно рекордними показниками. Такі дані повністю задовольняють внутрішні потреби українського споживача, забезпечують виробників необхідною кількістю сировини, а також залишають чималі перспективи для експорту. Як ми вже повідомляли раніше, за останніми даними (станом на 14 листопада), сходи озимих культур вже отримано на площі понад 4,1 млн. га (62% посівів), з них близько 70% у доброму та задовільному стані.

Листопад виявився позитивно налаштованим щодо українських аграріїв, плюсові температури та достатня кількість опадів дозволили нормалізувати ситуації з посівами озимих у ряді проблемних областей. Проблема сухості ґрунту вирішена у всіх регіонах, але недостатня кількість вологи у період вегетації озимих помітна у Дніпропетровській, Запорізькій та Полтавській областях. Вже сьогодні можна говорити про невисокий рівень врожайності озимих на цих областях у 2016 році.  

Осіння засуха обійшла стороною західні області і на сьогодні стан озимих там можна оцінювати як добрий, також пощастило аграріям Вінниччини та Одещини.

Наразі, з наближенням зими, а з нею і морозів, дуже важливо аби сніг встиг закрити та захистити посіви, адже морози з відсутністю снігу можуть завдати відчутний удар по врожайності озимих.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений