Технологія вирощування часнику, на перший погляд, доволі проста, але є нюанси, які потребують особливої уваги, і їх ігнорування може мати дуже згубні наслідки. Саме на ці нюанси ми й хочемо детально розглянути у матеріалі «Секрети вирощування часнику ».

Часник – рослина, що доволі спокійно переносить холод та не боїться заморозків. Проростати часник починає при температурі 3-5 градусів вище нуля. Часник, як і багато інших культур, поділяється на два підвиди: ярий та озимий. Яровий часник зупиняється у своєму розвитку на утворенні цибулини, а озимий, ще й формує стрілку, що містить у собі суцвіття, в якому утворюються бульбочки. Головна відмінність вирощування озимого часнику від ярого – розміри зубчиків. Озимі сорти дають зубчики більші і якісніші, але ярі сорти дають кількісно більший врожай, та краще зберігаються.

Технологія вирощування часнику – вибір ділянки та попередники

Часник не рекомендовано вирощувати на тому ж самому місці частіше аніж раз на чотири роки. Якщо йдеться про озиме вирощування часнику – поле потрібно звільнити до початку серпня. Оптимальними попередниками для часнику є гарно удобрені гарбузові чи бобові культури, ранні зелені. Дуже обережно потрібно бути зі свіжим гноєм, адже часник після його внесення дуже легко і часто піддається ураженню хворобами та шкідниками.вирощування часнику

Оскільки часник має досить слабку кореневу систему, потрібно потурбуватись про вдалий підбір ділянки для його вирощування. Бажано уникати заглиблень, де весною може накопичуватись вода, та підвищень, де взимку може бути дефіцит снігу, і є загроза вимерзання. Досить актуальним та неоднозначним питанням потреби захисту посіві часнику шляхом мульчування. Тут все залежить від погоди у кожен конкретний рік, аби одночасно уникнути і вимерзання рослин і їх підпрівання.

Технологія вирощування часнику – посів

Для посадки часнику відбирають зубки масою не менше 4-5 грам. Один раз у три-чотири роки потрібно оновлювати посівний матеріал, аби очиститись від збудників багатьох хвороб. Рекомендовано щорічно близько 30% посівного матеріалу замінювати однозубками, вирощеними з повітряних цибулин. Перед посівом посівний матеріал за 12 годин до посадки потрібно замочити у відсотковому розчині мідного купоросу. Можна також прогріти рослини у вентильованому приміщені, при температурі 40-45 градусів на протязі 8-10 годин.

Посів озимого часнику здійснюють тоді, коли середньодобова температура на глибині 5 см впаде до позначки 10-12 градусів. Календарно це доволі широкий проміжок часу від кінця вересня до середини листопада. Вирощування часнику посадженого у такі терміни дуже ефективним за рахунок потужного розвитку кореневої системи, що значно підвищує зимостійкість.  

Глибина посіву часнику восени повинна складати 6-9 см, весною – 5-6 см. Сама така глибина вважається оптимальною, оскільки може повністю забезпечити вимоги до вологи. Відстань між рослинами у рядку повинна складати 6-8 см. Норма висіву часнику – 350-430 тис./га, якщо зубки дрібні (менше 3 г), то норму збільшують до 500-600 тис./га.

Технологія вирощування часнику – удобрення та підживлення

Озимий часник потрібно підгодувати азотом на початку весни, грядки варто проборонити. Далі потрібно максимально очистити посіви від бур’янів. Щодо рихлення часнику, то його потрібно здійснювати часто, але не глибоко аби не пошкодити кореневу систему. Якщо повітряні цибулини не потрібно, варто її прищепити на відстані 5-10 см від суцвіття. Видалення стрілок – збільшить врожаю на третину, але висмикувати їх ні за яких умов не можна, адже це спричинить жахливий стрес для рослин.

Збирають часник у другій половині липня, у суху погоду. Аби його можна було довго й без втрат зберігати – необхідно добре просушити урожай.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений