В останні роки у зв’язку із нестабільними те непередбачуваними погодними умовами все більше почали обговорювати питання дефіциту елементів живлення у рослин. Цікавість викликають не тільки фактори, які його спричиняють, але і його природа.

На початкових етапах нестачі будь якого з елементів проявляються незначні порушення, проте коли процес зайшов надто далеко то результат його, як то кажуть, «на лице». Звичайно визначити якого саме з елементів не вистачає можна провівши листову експрес діагностику, але коли кожна хвилина важлива варто озброюватись знаннями візуального визначення нестачі того чи іншого елементу.

Дефіцит кожного з елементів живлення проявляється у вигляді характерних ознак, вони можуть бути як досить чіткими, специфічними, так і нехарактерними та мати певну подібність у своїх проявах. Візуально це може виражатись у вигляді некрозів на листках, зміні забарвлення певних органів або їх частин, зміні загального вигляду рослини (недорозвиненість, карликовість тощо), та і взагалі призвести до припинення росту та розвитку рослини загалом, а в подальшому до повної загибелі.

Взяти до прикладу нестачу заліза, загальновідомо, що даний мікроелемент є необхідним компонентом багатьох ферментів рослин, він бере участь у фотосинтезі, метаболізмі азоту та сірки, залучений у синтез хлорофілу та формування хлоропластів, тому за його нестачі логічним буде те, що ці процеси уповільнюються або ж взагалі припиняються, тоді листя набуватиме жовтого кольору (оскільки йде порушення фотосинтезу), що може призвести до омертвіння та загибелі органів рослини, а за умови невчасного реагування і до загибелі цілої рослини.

Для зручності ми підготували своєрідну «шпаргалочку», яка, сподіваємось, допоможе вчасно візуально визначити нестачу того чи іншого елементу і таким чином врятує не лише кожну рослину зокрема, а і весь майбутній врожай!

Інститут живлення рослин – Институт питания растений