Як повідомляє прес-центр Мінагрополітики, станом на 16 жовтня, всі українські господарства разом зібрали урожай зернових та зернобобових на площі 12,8 млн. га (88% прогнозу). Намолочено 49,6 млн. т зерна при середній врожайності 38,7 ц/га, що дещо гірше, аніж рік тому – 39,6 ц/га.

Аграрії Харківської області стали цього річ першими, кому вдалось досягнути показника у 4 млн. т валового збору зерна. Рубіж у 3 мільйони подолати змогли Дніпропетровщина (3,6 млн. т), Одещина, Полтавщина (обидві по 3,5 млн. т) та Вінниччини (3,2 млн. т). за показниками врожайності лідерство утримує Черкаська область – 54,9 ц/га, також у топ-3 входять Хмельницька – 53,3 ц/га та Полтавська – 51 ц/га.

На сьогоднішній день ще продовжує кипіти робота по збору пізніх культур: сої, кукурудзи на зерно, цукрового буряку та соняшнику.

Врожайність кукурудзи, гречки, сої та цукрових буряків дещо поступається минулорічному показнику, а ось соняшник вродив з урожайністю 21,2 ц/га (у 2014 році лише 19,0 ц/га), також непоганий прогрес відчувається і у вирощуванні проса, замість минулорічних 19,2 ц/га, маємо 20 ц/га.

Поряд із збиральними роботами значну інтенсивність мають і посівні. Адже оптимальні терміни посіву озимих культур поступово минають, і ¾ плану посіву уже виконано. Тут, важливо відмітити, що деякі проблеми з посівом відчуваються у Степовій зоні (засіяно лише 60% площі). Взагалі, у зв’язку з посушливим завершенням літа, темп посівної кампанії дещо повільніші аніж в останні декілька років.

Скорегований прогноз валового збору врожаю залишається на своєму стабільному рівні – 59,5 млн. т. Така цифра повною мірою відповідає потребам як внутрішньо українського ринку споживачів, так і розкриває непогані перспективи для співпраці із зовнішніми партнерами.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений