Досить часто виникають ситуації, коли необхідно одночасно внести в ґрунт декілька видів добрив. Але не завжди виникає думка чи можна і чи безпечно їх змішувати?

Виявляється, що деякі добрива не завжди доцільно поєднувати один з одним у сумішах, а іноді це може бути досить небезпечно. Причин несумісності є досить багато, зокрема це може бути середовище, яке створюється внаслідок змішування. До прикладу, аміачні добрива не можна змішувати з лужними оскільки в такому випадку необхідний для рослини азот може просто випаруватись, тобто перейти в газоподібну форму. А змішування фосфорних, зокрема суперфосфату, знову ж таки з лужними добривами знизить доступність в них фосфору для рослин. Натрієву і калійну селітру не слід змішувати з кислим, що містить багато вільної фосфорної кислоти суперфосфатом. Втрати азоту з такої суміші теж неминучі, але вже у вигляді окислів азоту.

Окрім втрати корисних елементів змішування добрив може призвести до незворотних хімічних реакцій, що матимуть негативний вплив не лише на ґрунти, але і на живлення рослин загалом. Для зручності ми пропонуємо таблицю сумісності добрив, що допоможе не допустити непоправних помилок. 

Найчастіше змішують однокомпонентні (які містять один поживний елемент) добрива – так простіше довести вміст того чи іншого елемента живлення до потрібного значення, хоча не забороняється змішувати і складні, і комплексні (з декількома поживними елементами) добрива. Однак при цьому можливі негативні наслідки у вигляді надлишку або ж дефіциту того чи іншого компонента у суміші.

Фізичні властивості будуть гірші в порівнянні з вихідними добривами. Таке буває при змішуванні карбаміду або аміачної селітри і недостатньо сухого суперфосфату. Суміші виходять вологі, погано розсіюються. Якщо не збираєтеся вносити суміш відразу після змішування, не рекомендується також змішувати калійні солі, фосфат-шлак або томасшлак. Це призведе до утворення дуже гігроскопічного хлористого кальцію, і готовий продукт буде злежуватися, а елементи живлення перейдуть в менш доступну для рослин форму, через те що складові частини змішуються добрив будуть хімічно реагувати один з одним.

Досить важливою є вологість змішуваних добрив. Якщо вона надмірно висока, суміш сипучою не буде, а значить, рівномірно внести її в ґрунт буде важко. Гранично допустимий вміст вологи в аміачну селітру має бути не більше 0,2-0,3%, в сечовині – 0,2 * 0,25%, в суперфосфату – максимум 3%. Якщо добриво гранульоване, підвищена вологість призведе до руйнування гранул.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений