Ні для кого не секрет, що саме зернові культури є основою усього українського сільського господарства. Сьогодні ми хочемо звернути увагу на такий важливий момент як кліматичні умови вирощування зернових.

Відразу відмітимо, що хоча пшеницю, ячмінь, овес та тритикале відносять до культур помірного клімату, вони досить відчутно різняться за своїми вимогами. Також є відчутні відмінності між потребами озимих та ярих зернових культур.

Найбільш впливом кліматичним показником при вирощуванні зернових як не крути є температура. У таблиці представлено базові темпер тарні вимоги для оптимального вирощування зернових:

Показникиозима пшеницяозиме тритикалеозимий ячміньяра пшеницяярий ячміньовес
Мінімальна температура проростання, С 2...41...32...42...42...43...5
Максимальна температура проростання, С 25...3025...3025...3025...3025...3025...30
Мінімальна температура початку росту, С 3...53...43...54...54...54...6
Морозостійкість (без сніжного покриву), С -20-20-15-6-3-3
Сума температур (з 1-го листа до стиглості), С 1990...25001800...23001700...21001600...18001500...17001500...1700
Температура верналізації (яровизації), С 0...50...50...5---
Тривалість верналізації (яровизації), днів40...7035...6020...40---
Початок приросту сухої маси, дні4...64...64...66...86...86...8

Усі вище зазначені цифри є усередненими і відносними, вони можуть серйозно змінюватись у конкретних умовах вирощування. Найбільш чутливою культурою серед озимих зернових є ячмінь.

Змінні температури, які наближаються до значення точки замерзання викликають ензиматичну активність всередині клітин, яка у свою чергу понижує загальну холодостійкість рослини. Особливо відчувається дана проблема у добре розвинених рослин та рослин, які рано розпочали ріст. Найбільша небезпека відмирання у рослин, які були уражені хворобами чи шкідниками, пошкоджені птахами чи ураженні різкими похолоданнями у період активного обміну речовин. Найчастіше це спостерігається з початком зими та при повторних похолоданнях весною.

18981

Надзвичайно важливим є вибір терміну посіву, який може створити оптимальні передумови для осіннього розвитку. Дослідами доведено, що найлегше зимую пшениця, яка входить в зиму у фазі трьох-п’яти листків. Надто пізні посіви, при яких зернові входять в зиму в фазі проростання і сходять лише весною є, фактично, приреченими, адже вони відмирають уже при температурі у 5 градусів Цельсія нижче нуля. Після відновлення вегетації весною рослини швидко втрачають здатність протистояти морозам і при поверненні заморозків відчутно страждають.

Якщо ж говорити, то озима пшениця потребує високих температур для початку вегетації,із цим зв’язаний більш пізній початок росту і змикання рядків. Це також є причиною підвищеного ризику забур’янення. Під час вегетації озима пшениця також надає перевагу вищим температурам.

Дивіться: калькулятор температури вимерзання озимої пшениці.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений