Красива, апетитна, солодка… Це все про неї, про диню. Плоди оригінальної форми, чудового смаку, та різноманітних сортів – її головні ознаки.

Напевне усім відомо, що батьківщиною дині є Африка, на сьогоднішній день ця рослина продуктивно росте та плодоносить в Узбекистані, Сирії та Ірані. Сприятливі умови для вирощування дині є на півдні України, але дотримання правильної технології дозволить вам виростити солодку красуню й на власній дачі чи городі.

Найкраще для вирощування дині підійде сухий та жаркий клімат, з невеликою кількістю опадів. Перевищення рекомендованих норм вологості чи надмірний полив – вороги урожаю дині. А найкращий друг, однозначно, – сонце. Якщо вирощувати диню на тій самій ділянці більше двох сезонів виникає ризик зменшення врожайності, та збільшення ймовірності ураження хворобами. Сприятливі попередники для дині це озима пшениця, багаторічні трави та кукурудза. Не треба бути над досвідченим аграрієм, аби зрозуміти, що в менш сприятливих умовах найкраще підійдуть скоростиглі сорти, адже для прикладу, в центральній Україні культура просто не встигне «прожити» таку кількість жарких днів як на півдні.

При виборі ділянки для вирощування дині важливо мінімізувати доступ вітру. Восени ділянку варто збагатити перегноєм, а весною повторити цю процедуру з додаванням фосфатних та калійних добрив. З посадкою дині, нічого екстра оригінального вигадувати не доводиться, використовується найпопулярніший спосіб – насіння у відкритий ґрунт. Строки посіву відіграють важливу роль при формуванні врожаю, особливо в контексті майбутніх погодних умов. Оптимальними вважають досить ранні терміни (орієнтовно 10-15 квітня), коли ґрунт вже встиг достатньо прогрітись, а у рослини лишається чимало часу для росту. Запізнення з посівом подібне смерті.

Відбірне насіння можна додатково підготувати. Для цього є два найпоширеніших способи: 1) прогрів насіння при температурі 35-40 градусів; 2) замочування насіння у теплій воді. Важливо: при посіві баштанних використовувати лише абсолютно сухе насіння.

Коли до посіву підготувались та його правильно здійснили, розслаблятись рано, адже попереду місяці вирощування дині, які потребують догляду. Як зазначалось вище, з поливом дині, як і інших баштанних, треба бути досить обережним. Зрошування доцільне лише у спекотну, суху погоду, та найефективніше його здійснювати увечері. Якщо є роса то у такі дні (тижні) необхідність поливу повністю нівелюється. Також не можна допускати потрапляння води при поливі на листя та батоги.

Говорити про вирощування дині, можна дуже багато, але все це лише слова і вони звичайно ж, ніяк не можуть зрівнятись з ділом. Головне завдання даного матеріалу показати, що південну апетитну красуню можна продуктивно вирощувати практично у будь-якому регіоні країни, звичайно, прикладаючи чималих зусиль.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений