Зима підходить до свого завершення, все менше часу залишається до відновлення польових робіт різного призначення, на цьому фоні ми пропонуємо акцентувати увагу на головних подіях, що їх приніс нам український аграрний тиждень.

Витрати на посівну компанії зростуть. На думку експертів, цього річ витрати на посівну компанію у розрахунку на гектар збільшаться мінімум на 15-20%, а загальна вартість польових робіт зросте на 40%. Окрім власне економічної складової зростання, яка на жаль є неминучою, також варто відмітити й той факт, що посушлива осінь спричинила недосів фактично 1 млн. гектарів озимих, і недостачу потрібно компенсувати ярими. Взагалі вартість посівної, відверто кажучи, могла б бути й значно вищою, аграріїв врятувала ситуація на світовому ринку нафти, і стабільність цін на паливо. Ще один важіль впливу на загальну вартість кампанії – посівний матеріал. Оскільки українське насіння набагато менш прив’язане до курсу долару, спостерігається переорієнтація саме у даному напрямку.  

news22.02-1

Поставки українського ячменю в Азію значно збільшились. Згідно експертних оцінок за 2015-2016 МР з України було експортовано 3,94 млн. т ячменю. У Китай було експортовано 690 тис. т, що складає фактично 10% прогнозованого імпорту даної країни. В Японії 180 тис. т (14% імпорту)Загалом у Китай та Японію було експортовано 860 тис. т, що втричі більше відповідних показників минулого року.

news22.02-2

Країни ЄС в чотири рази збільшили імпорт української соняшникової олії. У січні цього року 134,63 тис. т соняшникової олії було відгружено в країни ЄС, що у чотири рази перевершує минулорічний показник. Найбільшим у Європі і другим у світі імпортером української соняшникової олії є Іспанія (49,62 тис. т за місяць). Якщо ж глянути на картину загалом, за 5 місяців маркетингового року Європейським Союзом було імпортовано 476,69 тис. т соняшникової олії  з України. Це більше ніж к два рази перевищує аналогічний показник минулого року.

У підготовці матеріалу використовувались дані Latifundist.com.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений