Ми підготували для вас уже традиційний огляд головних подій, що їх нам приніс український аграрний тиждень.

Замість кукурудзи будуть сіяти сою. На думку експертів, з точки зору фінансових перспектив і необхідних  ресурсів, кукурудза доволі затратна культура, а отже, у порівнянні із соєю менш рентабельна. При цьому, соя набагато корисніша і «легша» для ґрунту, не виснажує його, а навіть навпаки насичує азотом. Дуже доречно й те, що географія вирощування сої та кукурудзи в Україні фактично ідентична, іншими словами, заміна відбудеться безболісна. Соняшник, при цьому, зовсім не постраждає, південний схід залишиться його прерогативою. Звичайно, повністю відмовлятись від кукурудзи ніхто не збирається, і вибір культури буде залежати від бачення кожного конкретного аграрія.

У 2016 році експорт сої може скласти 2,5 млн. тонн. За рахунок високої якості української сої, ми посідаємо високу шосту сходинку за обсягами експорту у світі. У 2015 році було експортовано 2,2 млн. т сої. І що найголовніше лише Європа здатна «прийняти» від України обсяги практично вдвічі більші, а отже потенціал у вирощування сої просто шалений. Рентабельність сої в Україні у минулому році склала 15-25%.  

news15.02-1

Китайські вчені винайшли добриво на основі картопляних відходів. У Китаї було створено технологію, яка дозволяє очистити технічну воду, що утворюється при виготовленні картопляного крохмалю, і використовувати її у якості добрива. Оскільки ця рідина багата білками просто виливати її було доволі не рентабельно. І замість забруднення водойм, тепер можна отримувати ефективне добриво.

У підготовці матеріалу використовувались дані Latifundist.com.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений