Для того аби розробити оптимальну та надійну стратегію протистояння розвитку бур’янів у посівах сільськогосподарських культур необхідно у першу чергу дізнатися які види присутні. На основі цього вже приймаються рішення щодо вибору гербіциду, норм та термінів внесення і т.д.. Взагалі, безпосередньо на вибір гербіцидів впливає величезна кількість факторів, основні з них представлені на схемі нижче.

вибір гербіциду

Тип та вид ґрунту , вміст у ньому органічної речовини, та погодні умови відчутно впливають на ефективність (та тривалість) дії гербіцидів при їх досходовому внесенні. Ґрунтові гербіциди поглинаються рослинами через коріння та паростки. Чим легший ґрунт, тим нижча норма внесення. На легких ґрунтах, що містять менше 1% гумусу застосування досходових гербіцидів категорично не рекомендується, адже унаслідок низької поглинальної здатності ґрунту, проявляється фітотоксична дія препаратів на культурних рослинах. Не буде ефективним ґрунтове внесення і на торф’яних ґрунтах (з вмістом гумусу понад 6%), оскільки вони адсорбуються і втрачають свої властивості. У такому випадку доцільним буде виключно внесення через листок.

Загалом, ґрунтово-кліматичні умови сильно впливають на ефективність гербіцидів. Підвищена активність ґрунтових організмів за рахунок високих температур при достатній вологості ґрунту відчутно пришвидшує розпад препаратів.

Якщо ж говорити про післясходове внесення, такі фактори як структура ґрунту, вміст гумусу, рівень рН втрачають свій вплив. Гербіциди можна застосовувати «точечно» та ціленаправлено в залежності від забур’янення поля, та враховуючи пороги шкідливості. Е дозволяє відчутно зменшити небезпеку забруднення ґрунту, токсичний вплив на культурні рослини, а також, що досить важливо, зекономити грошові ресурси.

Найефективніше гербіциди працюють, коли є оптимальні умови для росту та розвитку бур’янів (температура повітря вище 10 градусів за Цельсієм, висока відносна вологість повітря). Якщо температура повітря перевищує 23-25 градусів з’являється небезпека випаровування діючої речовини, тому вносити гербіциди не рекомендуються. Потрібно почекати доки температура не впаде до необхідного рівня. Якщо на протязі декількох годин після внесення гербіцидів пройшов дощ, процедуру доведеться повторити.

Категорично не рекомендується вносити гербіциди на слабких посівах. Якщо вирощувана культура перенесла морози, посухи, була уражена хворобами чи шкідниками і піддалась іншим негативним впливам, хімічні методи боротьби з бур’янами недопустимі.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений