Рослинний світ багато в чому схожий на людський, і, на жаль, ні там ні там не вдається обійтись без хвороб. Хвороби зернових культур поширені та різноманітні, і точно не спрощують життя аграріям. Окрім власне зниження врожайності вони ще й негативно впливають на якість насіння. Деякі збудники викликають зменшення маси 1000 насінин і погіршують власне пекарні характеристики.

Враховуючи інтенсифікацію технологій вирощування зернових частота ураження посівів хворобами та шкідниками підвищується, особливо при внесенні підвищених норм азотних добрив. Аби уникнути таких небажаних втрат і перемогти хвороби зернових культур, потрібно розробити цілий комплекс заходів, розпочинаючи з профілактичних заходів недопущення, і завершуючи мірами швидкого реагування у випадку ураження. До цього комплексу відносять:

1.Дотримання вимог видів зернових до ґрунтово-кліматичних умов в місцях вирощування.

2.Дотримання правильної, науково-обґрунтованої сівозміни.

3.Внесення збалансованого комплексу мінеральних добрив, особливо азотних, у чіткій відповідності з потребами рослин зернових.

4.Ретельний основний та передпосівний обробіток ґрунту, вчасне та правильне очищення поля.

5.Правильний підбір сортів, які є стійкими до хвороб зернових, які розвинені саме у даному регіоні вирощування.

6.Передпосівний обробіток насіння протруйниками.

7.Дотримання оптимальних термінів та глибини посіву, а також норм висіву.

8.Обережний збір врожай, дотримання правил зберігання посівного врожаю.

9.Акцентована хімічна та біологічна боротьба з хворобами та шкідниками.

Значну роль грає загальна культура землеробства, яка великою мірою і створює, або ж не допускає створення сприятливих умов для шкідників та збудників хвороб. Усі польові роботи повинні відбуватись у правильній послідовності, у відповідний термін. Важливо звернути увагу навіть на такий нюанс, як очистка машин та інструментів обробки поля, після роботи на інших ділянках, аби мінімізувати ризик потрапляння збудника. Відходи рослин, які були уражені тією чи іншою хворобою варто спалювати, і ні в якому випадку не компостувати, адже більшість збудників зберігають у таких умовах свою життєздатність, а значить, і небезпеку.

Звичайно, повністю ліквідувати хвороби зернових культур неможливо, але заходами загальної польової гігієни можна значно зменшити ризик та можливі наслідки зараження.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений