Існує хибна думка, що робота аграріїв та господарів закінчується водночас зі збиранням врожаю. Це ж звісно зовсім не так. Зерну треба знайти правильне застосування, а перед цим воно повинно десь зберігатись. Тут і ховається небезпека під назвою шкідники зернових запасів, які можуть нанести колосальної шкоди і призвести до катастрофічних втрат.  

шкідники зернових запасів

Шкідники харчуються зерном, і та частка яку вони з’їдають сама по собі є не такою аж критичною, але ж вони окрім їжі ще й забруднюють запаси зернових екскрементами, померлими особинами, павутиною. Це спричиняє підвищення температури і вологості місця збереження зерна, що призводить до псування ще певної частки. Покусане або пошкоджене зерно швидше і легше уражається пліснявою, канцерогенами та іншими шкідливими речовинами. Також шкідники зернових запасів негативно впливають і на схожість посівного матеріалу. А окрім безпосередньо «кражі врожаю» шкідники-гризуни наносять фінансові витрати, ще й прогризаючи стіни і підлоги, псуючи ізоляцію електричних проводів, можуть навіть призводити до замикань і пожеж. Отже, зі шкідниками зернових запасів потрібно боротись безжалісно та регулярно.

До профілактичних методів боротьби відносять:

1) використання покращених та вдосконалених зерносховищ,  із забезпеченням захисту від вторгнень птахів і гризунів.

2) систематичне прибирання і підтримка оптимальних умов чистоти у сховищах, елеваторах, млинах, на прилягаючій території, очищення тари, транспортувальних засобів та машин очистки зерна від рослинних залишків.

3) очищення, сортування та при необхідності просушування зерна перед закладкою на зберігання.

4) категоризація розташовуваного зерна. Зерновий матеріал нового врожаю повинен зберігатись окремо від старого, насіннєвий врожай – окремо від фуражного і продовольчого.

5) дотримання оптимальних режимів температури і вологості залежно від пори року та погодних умов. Систематичний контроль температури зерна.

6) карантинні заходи при переході із одного складського приміщення до іншого. Очищення одягу та взуття перед входом до складу.

Якщо шкідники зернових запасів таки проникли, перед усім потрібно знайти джерело за допомогою різноманітних пасток. Джерело потрібно негайно знищувати.    

Інститут живлення рослин – Институт питания растений