Будь ти досвідчений агроном, бувалий фермер або юний господар головне бажання залишиться незмінним – великий, сталий урожай. Сучасна наука, як і усі сфери людського життя, досягла такої стадії розвитку, що варіантів рішення безсумнівно головної проблеми агронома – безліч. На жаль, далеко не всі запропоновані методи забезпечують стабільний високий врожай, а деякі, навіть можуть пустити коту під хвіст цілі роки роботи.

Тому перш ніж обрати, той чи інший метод впливу на майбутній врожай варто досконало вивчити теоретичне підґрунтя. Даний матеріал ми присвячуємо перевіреному часом засобу – гуматам. Рано чи пізно будь-який новачок агрономічної справи буде шукати відповідь на запитання: а що ж таке гумати і з чим його їдять?

Головним чинником родючості ґрунту виступає гумус, що містить у собі біологічно активні речовини, які стимулюють більшу продуктивність росту і розвитку рослини, а значить прямо пропорційно впливають на рівень врожаю. Цілком логічно, що при недостачі таких необхідних біологічних речовин, головне завдання аграрія нівелювати можливі втрати урожаю. Простіше кажучи, дати рослині те, чого не додала природа. Ось тут-то і приходить черга гуматів вступати у справу. Гумати – солі гумінових кислот, видобутих з тих частин ґрунту, куди не під силу дістатись рослині, які мають у собі біологічно активні речовини. Правильно підібрана композиція гуматів унесена в оптимальній дозі у потрібний час забезпечить відчутний приріст урожаю. А який господар не хотів би збільшити врожай на 15-20%? Гумати не тільки посприяють кількісному збільшенню урожаю, а й піднімуть його якість і призведуть до зменшення економічних витрат, що не залишить байдужим жодного аграрія чи фермера.

Гумати вже декілька десятків років успішно використовують сільські господарства багатьох країн світу. У сукупності з пестицидами та мінеральними добривами гумати сприяють значному покращенню врожайності усіх культур. Але перед тим, як вирушити у тернистий шлях за величезним врожаєм варто запам’ятати просто внести гумати не означає на виході гарантовано отримати очікуваний результат. Тут важливо дуже багато факторів: час внесення, технологія, склад гумату, норма внесення, погодні умови та багато іншого.

Інститут живлення рослин бажає усім високих та сталих урожаїв!

Інститут живлення рослин – Институт питания растений