Усім відомо, що виростити врожай це дуже тяжка та надзвичайно трудомістка робота . Тому втричі прикріше, коли була ідеально підібрана технологія, проведено усі необхідні агроприйоми, вкладено багато грошей та силу-силенну праці, втратити відчутну частку врожаю через помилки під час його збору.

У даному матеріали ми хочемо поговорити про оптимальні строки збирання врожаю зернових культур. Аби точно потрапити у правильні терміни, потрібно звертати увагу на наступні показники:

1) вологість зерна не повинна перевищувати 18%

2) зерно повинно візуально відповідати стандартам даного сорту. Мати характерне забарвлення та розмір, бути злегка зморшкуватим

3) зерно повинно бути твердим та потріскувати при надкушуванні

4) зерно можна повністю вийняти із колоску, але при цьому воно сидить ще настільки міцно, що не випадає без зовнішньої допомоги

5) жовтий колір соломи переходить у грязно-сіре забарвлення

6) вузли стеблостою мають бурий колір та тверді на дотик.

А також окремі спостереження для деяких культур:

1) солома ячменю повинна легко ламатись у верхній частині стебла

2) солома жита розвалюються при прокручуванні

На графіку ви можете помітити якими втратами врожаю загрожує ігнорування питання про оптимальні строки збирання врожаю.

оптимальні строки збирання врожаю

Озимий ячмінь вважається однієї з найвищих для збирання культур. Вікно оптимальних термінів у цієї культури найменше, а відповідно втрати можуть бути найбільшими. Посіви можуть дозрівати нерівномірно, що створює ще одну проблему. Також слід враховувати високу схильність озимого ячменю до вилягання, та крихкість колосся.

Чого не можна сказати про ячмінь ярий, адже він навпаки чи не ідеальна культура в контексті збору врожаю. Також все дуже непогано із пшеницею, для якої характерне рівномірне дозрівання, що спрощує задачу передбачення оптимальних термінів. З житом можуть виникати проблеми при великій довжині стебла, особливо у вологу погоду. Тоді ключове значення має налаштування комбайну.

Досить ефективним способом попереднього визначення зрілості та придатності до збору врожаю є так звана еозинова проба. Методика її проведення наступна. 20 продуктивних стебел зрізують на висоті від 20 до 30 см від колосу і поміщають на добу у 1-% розчин еозину. Еозин – барвник, що отримується при взаємодії бору та флуоресцеїну.

Якщо за відведений час більшість колосів (більше половини) набули рожевого забарвлення оптимальні строки збирання врожаю будуть через 7-10 днів. Якщо забарвлення набули стебла, це означає, що збирати врожай потрібно буде у найближчі два-три дні, і непогано було б здійснити пробний захід.

Якщо ж навіть стебла не отримали червоного кольору, до збору врожаю треба приступати негайно.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений