Наступає та пора аграрного року, коли аграрії зробили все від себе залежне, і лише з тривогою та безмежною надією слідкують за станом посівів, аналізуючи усе що відбувається, вони отримують таку дорогоцінну інформацію, що було зроблено правильно, а що не дуже. І головне стан посівів саме зараз, дозволяє сформулювати певні очікування та прогнози на майбутнє – спробувати передбачити врожайність.

За даними Міністерства Агрополітики та Продовольства України, станом на третє грудня,  сходи озимих зернових отримано на площі 5,6 млн. га (83% засіяних озимими зерновими площ). З них дві третини (3,7 млн. га) у хорошому та задовільному стані, третина (1,9 млн. га) – в слабкому та зрідженому. Загинули сходи посівів на площі 0,08 тис. га. Найбільші проблеми зі сходами озимих зернових у Дніпропетровський, Запорізькій, Харківський та Полтавській областях.

Окрім цього, на 546,6 тис. га (87% засіяних площ) отримано сходи озимого ріпаку. Співвідношення хорошого та задовільного стану до поганого і зрідженого таке ж як і у попередньому випадку – два до одного.  

Окремо варто відзначити, що загальний стан посівів озимих культур значно покращився завдяки опадам третьої декади листопада. Було поповнено вміст вологи у ґрунті, що сприятливо відобразилось на стані посівів. Найкраще помітно це у південних областях, де стабільний рівень температур в сукупності з достатнім рівнем вологи дозволяв рослинам повільно, але впевнено рости та розвиватись. На багатьох площах тепер куди інтенсивніше протікає листя утворення та кущення рослин. Взагалі, за оцінкою експертів стан посівів озимих на кінець листопада був нерівномірним від задовільного, місцями незадовільного, до відмінного. Значно збільшилась кількість площ посіві у доброму стані.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений