В одному з попередніх матеріалів ми звернули увагу на природу грибкових хвороб зернових культур, а сьогодні спробуємо сформулювати основі принципи протидії їм.

Фітосанітарний стан посівів зернових культур в останні роки помітно погіршується. Причини цьому відомі, це і посів зернових після стернових попередників, і наявність післязбиральних решток, падалиці, бур’янів, і надмірна близькість посівів різних культур, і насіння віддалених репродукцій, і порушення оптимальних термінів посіву, і недотримання норми висіву. Одним словом, це можна назвати так: ігнорування або ж недотримання основних агротехнічних норм. Окрім цього, ситуацію ускладнюють і нестабільні погодні умови, які з кожним роком , таке враження, кидають все нові і нові виклики аграріям.

Весь цей комплекс причин і спричинив не тільки поширення найпопулярніших добре відомих хвороб, а і розвиток тих, якими раніше можна було знехтувати. Так, за останній десяток років відчутною стали проблема септоріозних плямистостей. Теж саме можна сказати і про борошнисту росу та рихноспоріоз.

За даними вчених, втрати врожаю через хвороби зернових можуть складати близько 30%. Так, бура листова іржа може вкрасти у вас 20% врожаю, борошниста роса і септоріоз – 30%, фузаріоз колосу – 15%, кореневі гнилі – до 50%. Великі епіфітотії можуть знищити навіть більше половини врожаю.

Як бачите, ситуація зовсім не радісна, але все ж у нас є залізний аргумент – агротехнічні заходи. Місце вирощування, сівозміна, обробіток ґрунту, терміни посіву, норми висіву і так далі – це все, фактично, безкоштовний спосіб мінімізувати згубний вплив, який здійснюють хвороби зернових культур. Як впливає той чи інший агротехнічний захід на конкретну хвороби ви можете побачити у таблиці.

вплив агротехнічних заходів на хвороби

Вивчення посівів озимих зернових восени чітко показує, що уже на стадії сходів патогени багатьох хвороб присутні у полі. За сприятливих погодних умов вони у весняний період можуть досягати піку розвитку і наносити катастрофічних втрат аграріям. Аби цього уникнути потрібно максимально використовувати вказані вище агротехнічні заходи, а в особливо важких випадках не обійтись і без внесення хімічних препаратів.