На нашому сайті не абиякою популярністю користується серія матеріалів щодо важливості правильного азотного удобрення зернових культур (прочитати ці матеріали ви можете ТУТ та ТУТ). Але, як кажуть, не азотом єдиним. Калій та фосфор також відіграють відчутну роль під час вирощування зернових, та впливають на підсумкові показники врожайності.

Фосфор та калій необхідні зерновим культурам як на ранніх етапах розвитку, так і для генеративних фаз. Недостатній рівень забезпеченості рослини калієм впливає на продуктивність забезпечення азотом, і знижує загальну результативність усіх агротехнічних заходів. У той час як правильне калійно-фосфорне «харчування» сприяє інтенсифікацію розвитку кореневої системи, підвищує зимостійкість (що відіграє життєво важливу роль для озимих зернових), загартовує рослину для полегшення переносу стресових ситуацій. Також калій сприяє покращенню здатності рослини поглинати вологу та поживні речовини із ґрунту. Образно кажучи, калій виступає таким собі гвинтиком, який здатен підвищити ефективність роботи величезної машини – усього організму рослини. І в той же час, відсутність цього елементу гальмує усі процеси необхідні для росту та розвитку.

Обсяг внесення калійних та фосфатних добрив обраховують в залежності від наявності даних елементів у ґрунті методом збалансування. Перед аграріями стоїть доволі не просте завдання дати рослині рівно таку дозу, яка необхідна. Адже понаднормове калійно-фосфорне живлення також може призвести до не бажаних наслідків. Рекомендовані норми внесення добрив, в залежності від запланованої врожайності наведено у таблиці:

фосфор та калій

Зазвичай, калійне та фосфорне удобрення проводять перед посівом (для озимих восени, для ярих – весною). Але все популярнішою стає думка, що вносити фосфор під озимі культури ефективніше саме весною. Це пов’язано з так званим явищем старіння фосфору. Фосфатні частинки, що перезимували об’єднуються з ґрунтом і стають важкодоступними для рослини. Оскільки основна потреба озимих культур у фосфорі відчувається у фазі виходу в трубку, при осінньому внесенні, більшість добрив на цей час вже важкодоступні або недоступні для рослини взагалі. Чим прохолодніше та вологіше на полі весною, ти ефективніше спрацює фосфор при весняному внесені.     

Інститут живлення рослин – Институт питания растений