Напевне не потрібно зайвий раз нагадувати наскільки важливо для продуктивного росту і розвитку рослин створити для них ідеальні умови. Оптимальний клімат, максимально ефективне кореневе живлення, потрібний рівень вологи. На жаль, дефіцит вологи доволі поширене явище, і найголовніше, що зазвичай, його помічають уже тоді, коли виправити щось доволі важко. У даному матеріалі ми сконцентруємо увагу на тому як визначити дефіцит вологи овочевих культур без будь-яких додаткових пристроїв, покладаючись лише на власні органи чуття.

Стан волого забезпечення овочевих культур можна виявити за їх зовнішнім виглядом, забарвленням листя, яке сигналізує про дефіцит вологи, або ж, навпаки, надлишок, що також досить небезпечно.

Листя капусти при недостатньому забезпеченні вологою дещо загинають краї, а також набувають сизо-білого нальоту. При надлишку вологи з’являється характерний рожево-фіолетовий відтінок. Зовнішні ознаки надлишку вологи капусти дуже схожі із проявами нестачі тепла при похолоданнях.

дефіцит вологи овочів

Листя томатів демонструє дефіцит вологи темно-зеленим забарвленням. Стає дуже помітною розпушеність листя, оскільки волоски, що є захистом рослин проти нераціонального використання вологи, стоять фактично вертикально. При надлишку вологи томати надто сильно розростаються, та набувають характерного блідо-зеленого кольору. Важливо відмітити, що при нестачі азоту рослини також мають схожий колір, але у такому випадку вони мають дуже обмежені розміри.

Листя огірків та моркви при дефіциті вологи дуже помітно темніють, а при надлишку стають блідо-зеленими. Листя цукрового буряку при нестачі вологи дуже різко зменшують темпи росту, стають дуже дрібними, та набувають насиченого бордового кольору. При надлишку вологи листя цукрового буряку мають зелений колір та блідо-бордові жилки.

Доволі поширеним є твердження, що головною ознакою порушення водного балансу рослин є зів’яле листя. Це не зовсім так, і лише за цією ознакою не можна однозначно сказати, що саме дефіцит вологи – причина проблем. Наприклад, в’янути листя можу у спекотну частину дня через високу вологість ґрунту. Саме по собі в’янення не дає змоги точно визначити де саме спостерігають проблеми з вологою, та відповідно неможливо ефективно створити систему захисту.

Звичайно, усі описані вище ознаки є дещо умовними та суб’єктивними. Для більш точного визначення причини «збоїв» у нормальному розвитку рослини, краще провести комплексну діагностику, але для невеликих фермерських господарств, чи навіть дачних ділянок, де особливі фінансові вкладення не передбаченні, саме візуальні методи визначення дефіциту вологи приносять величезну користь.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений