Аналіз географії експорту основних зернових культур з України в 2015/16 МР показує, що такі такі традиційні партнери, як Єгипет і Саудівська Аравія, на 19% скоротили імпорт українського ячменю (до 2,3 млн т в липні-квітні поточного МГ). Крім того, Єгипет скоротив імпорт кукурудзи з України на 36% – до 1,6 млн т. Про це повідомив аналітик зернових ринків Андрій Купченко.

У той же час, експерт наголосив на необхідності зміцнення позицій України на завойованих ринках Азії і розширення номенклатури поставляється зерна.

«Так, наприклад, Китай, який став ключовим партнером України в закупівлях кукурудзи, в 2016/17 МР планує імпортувати всього 1 млн т цієї культури. Тоді як обсяг імпорту ячменю, за даними USDA, оцінюється в 6 млн т, сорго – 5 млн т, пшениці – 3,2 млн т », – уточнив Андрій Купченко.

За його словами, Україні також необхідно розвивати відносини з Японією, яка щорічно імпортує 14,5 млн т кукурудзи і 5,7 млн ​​т пшениці. 

Експорт українського ячменю в квітні склав 156,3 тис. Т, що вдвічі більше, ніж місяцем раніше і на 62% більше, ніж в квітні минулого року (96,6 тис. Т), повідомляє «УкрАгроКонсалт».

Повідомляється, що з початку 2015/16 сезону експорт ячменю скоротився на 3% – до 4,196 млн т проти 4,329 млн т за аналогічний період 2014/15 МР.

Основний обсяг експорту традиційно припав на Саудівську Аравію, яка закупила більше половини всього експортованого з України ячменю в поточному сезоні.

«Особливістю поточного сезону стало істотне збільшення відвантажень в інші країни Арабського світу. Українські експортери подвоїли відвантаження в Лівію, Алжир, наростили поставки в Йорданію. Відкриттям цього сезону став Катар, куди було поставлено понад 57 тис. Т. Таким чином, в 2015/16 МР в країни Арабського світу пішло 72% українського ячменю », – йдеться в повідомленні.

У підготовці статті використовувались матеріали сайту latifundist.com.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений