Для рослин, як і для будь-якого живого організму, необхідні комфортні умови для життєдіяльності, особливо це важливо на початкових етапах органогенезу. Адже якщо не розкрити генетичний потенціал, що закладений в насінні та проігнорувати усі резерви закладені в ньому, фундамент для отримання максимальних врожаїв не буде закладений.

На сьогодні в багатьох джерелах вдосталь інформації про обробку насіннєвого матеріалу, використання стимуляторів, інокулянтів та регуляторів росту. Все це корисно та цікаво, проте якщо не дотриматись елементарних вимог до посіву, можуть виникнути незворотні втрати і гроші вкладені в «новомодні» добрива та препарати просто підуть на вітер. Визначальними показниками, при цьому, є норма висіву, температура проростання насіння та температура ґрунту на глибині загортання.

Норма висіву насіння має вплив на формування заданої щільності продуктивного стеблостою та в подальшому на розміщення рослин по площі живлення. У той же час це один із найбільш комплексних, важковстановлюваних показників. Для створення оптимальної щільності продуктивного стеблостою норма висіву в кожному конкретному випадку повинна бути скоригована з урахуванням великої кількості змінних факторів.

Одним із найдинамічніших на сьогодні варто відзначити температурний фактор, адже від його величини та коливань залежить на скільки рівномірно пройде процес проростання насіння, саме  тому важливо оптимально врахувати температурний режим ґрунту, оскільки власне він впливає на якість проростання насіннєвого матеріалу та його стійкість до ураження хвороботворними патогенами.

Для зручності та орієнування в діапазонах вищенаведених показників, ми підготували чергову «шпаргалочку», яка стане в нагоді як для широкого агропромислового виробництва так і для дрібних та невеликих господарств.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений