Експерти пророкують деякі відхилення у системі кількість-якість українського врожаю пшениці, у бік другого показника. На спільну думку переважної більшості операторів ринку України якісні характеристики пшениці нового врожаю будуть задовольняти усі вимоги державних стандартів, та загалом досить відчутно переважатимуть відповідні показники минулого сезону.

У деяких областях на ринок потрапляє зерно з низькими показниками клейковини та натури, а також із ураженням фузаріозу. У Харківській області, для прикладу, зустрічається доволі значна кількість порослого зерна, що є цілком логічним наслідком затяжної дощової погоди у період дозрівання та збору врожаю. Важливим індикатором позитивних змін є коливання співвідношення продовольчого та фуражного зерна. Наразі частка продовольчої пшениці складає 55%, фуражної – відповідно 45% (для порівняння у минулому маркетинговому році фуражне зерно домінувало, з часткою близько 60%).

Саме зараз на ринку йдуть активні продажі продовольчої пшениці третього класу та фуражу. Помітно стримування торгівлі пшеницею 2-го класу з гарними якісними характеристиками, з метою продати пізніше за більш достойну ціну.

Згідно прогнозів аналітиків у 2016-2017 МР загальний врожай пшениці складе 24,1 млн. т (у минулому році було 26,5 млн. т).

news08-08

Зараз повним ходом триває збір врожаю. Наразі до збирання готові 9 млн. га площі під ранніми зерновими та зернобобовими культурами (65% – пшениця; 30% – ячмінь; 2,3% – овес; 2,7% – горох ). Обмолочені ранні зернові на площі 8,8 млн. га, зібрано 34,3 млн. т зерна, врожайність 3,87 т/га (у відповідний період 2015 року – 3,48 т/га). Найкраща врожайність зафіксована у Вінницькій (5,4 т/га), Хмельницькій (5,34 т/га) та Черкаській (5,14 т/га) областях.

Інститут живлення рослин – Институт питания растений